Højeste lønstigninger i 13 år - men kan ikke følge med inflationen

Dog stiger priserne i samfundet også.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Den lave inflation fortsætter – og det sparer danskerne penge!

Nye tal fra Dansk Ar­bejds­gi­ver­for­e­ning viser en årlig lønfremgang på 3,8% i 1. kvartal 2022. Det er en stigning i forhold til kvartalet før, hvor lønvæksten lød på 3,2%. Den aktuelle lønvækst er den højeste siden perioden 2008-2009, hvor den toppede i 4,9%.

Der er heftig fart på ar­bejds­mar­ke­det, og lønningerne får nu også lidt mere medvind. Løn­stig­nin­ger­ne er aktuelt på det højeste i 13 år uden dog at gå gennem loftet. Beskæftigelsen slår den ene rekord efter den anden, og ledigheden er samtidig banket ned i det laveste siden 2008. Oveni det er der fortsat fuld fart på jobopslagene, hvor virksomhederne melder om mangel på arbejdskraft. Det giver tilsammen en glimrende substans for lønstigninger.

De seneste 14 måneder er beskæftigelsen steget med i alt 177.000 personer. Det er et svimlende tal. Samtidig har ledigheden ramt 2,5%, hvilket kun er et mulehår fra bunden fra 2008. Hertil melder i omegnen af 4 ud af 10 virksomheder om mangel på arbejdskraft.

Dog stiger priserne i samfundet også, og med en aktuelt højere hastighed en lønningerne. Inflationen ramte senest 6,7% i april, hvilket er de kraftigste prisstigninger for danskerne siden 1984. Vi har siden efteråret set, at for­bru­ger­pri­ser­ne har sat hastigheden op, hvilket er særligt drevet af energi og fødevarer.

Glæden over lønfremgangen blegner en smule, når man samtidig kan se, at priserne stiger endnu hurtigere. Det betyder, at danskerne lige nu står med en ret markant tilbagegang i reallønnen. Inflationen var i 1. kvartal på næsten 5% og i april helt op mod 7%. I den kontekst kan en lønfremgang i underkanten af 4% pludselig klinge en anelse hult. Så lønposen bliver godt nok større i en tiltagende fart, men den bliver altså udhulet i et endnu hurtigere tempo af de stigende priser.

Den største lønfremgang ser vi inden for byggeriet, som har en stigningstakt på 4,4% i 1. kvartal. Selvom byggeriet ligger højest er der imidlertid ikke sket nogen ændring i stig­nings­tak­ten, hvor den også i kvartalet før lød på 4,4%. I industrien stiger lønvæksten derimod til 3,8% fra 3,0%. I ser­vi­ce­sek­to­ren stiger lønvæksten til 3,7% fra 3,1% kvartalet før.

Relaterede artikler