Historisk fald i danske aktieformuer efter forfærdelig september

Årets gevaldige nedtur for aktieformuerne fortsætter altså med fuldt tryk.

Danskernes bankindlån er fortsat på mere end 1 billion kr. i oktober

Nye tal fra Nationalbanken viser, at der blev skåret hele 57 mia. kr. af de danske husholdningers egne ak­tie­be­hold­nin­ger i september. Faldet kommer ovenpå en august, som også bød på et markant fald på 36 mia. kr. De to måneders negative udvikling betyder, at aktieformuerne lige præcis holder sig over 500 mia. kr., og nu lyder på i alt 501 mia. kr. Statistikken ser alene på VP-registrerede værdipapirer, og en stor del af beholdningen af udenlandske aktier indgår derfor ikke. Statistikken går tilbage til 2000.

September bød på det største månedlige fald i danskernes aktieformue i mindst 22 år, hvor der blev barberet 57 mia. kr. af. Årets gevaldige nedtur for aktieformuerne fortsætter altså med fuldt tryk i september. Udviklingen sker især på baggrund af en forfærdelig september for det danske C25-indeks, som bragede ned med 13%. En del af det tabte kan dog blive indhentet i oktober, hvor C25 indtil videre er steget med omkring 7%.

Faldet i aktieformuerne i september var målt i kroner det største månedlige fald i statistikkens historie. Det hører dog med til historien, at aktieformuerne er steget ganske betragteligt de seneste år, og gør vi faldet op i procent, så faldt aktieformuerne i september med -10,3% i forhold til måneden før. Og her kan vi finde måneder, hvor aktieformuerne procentuelt er faldet mere, men der er under alle omstændigheder tale om et markant dyk i september.

Med dagens tal har 7 ud af 9 måneder i 2022 budt på tab for danskernes aktieformuer. Over hele året er der barberet 141 mia. kr. af ak­tie­be­hold­nin­ger­ne. Det kommer dog ikke som den store en overraskelse, da C25 er faldet i omegnen af 20% for året. Når det er sagt, så skal man også huske på, at udgangspunktet fra starten af året var højt, da ak­tie­mar­ke­der­ne bød på massiv fremgang i både 2019, 2020 og 2021. I løbet af de tre år blev der samlet set lagt 325 mia. kr. til aktieformuerne.

Den økonomiske utryghed hos danskerne er banket i bund, hvor vi senest så, at for­bru­ger­til­li­den er på rekordlave niveauer. Den øgede nervøsitet og utryghed kan få selv den mest sejlivede investor til at tvivle på sine investeringer i aktier. Men her handler det virkelig om at have is i maven og bevare roen og overblikket. For at investere, og i særdeleshed i aktier, er en langsigtet investering, som både kan og vil falde og stige undervejs. Og særligt ved store udsving må man minde sig selv om sin oprindelige in­ve­ste­rings­stra­te­gi og holde fast.

Relaterede artikler