Fald i producentpriserne

Det her er positivt for virksomheder og forbrugere.

Nyt fald i europæisk erhvervstillid

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at pro­du­cent­pri­sin­dek­set for varer faldt med -0,9% i november. Pro­du­cent­pri­ser­ne er nu faldet tre måned i træk og er perioden faldet med knap -6%. I oktober oplevede pro­du­cent­pri­ser­ne det største månedlige fald i 15 år.

Pro­du­cent­pri­sin­dek­set viser udviklingen i priserne i de varer, som danske pro­du­centvirk­som­he­der sælger til andre virksomheder. Pro­du­cent­pri­ser­ne er en sammensætning af det, som sælges henholdsvis på det danske marked (hjemmemarkedet) og det udenlandske marked (eks­port­mar­ke­det).

Det her er positivt for virksomheder og forbrugere. De månedlige fald i pro­du­cent­pri­ser­ne betyder, at virk­som­he­der­nes om­kost­nings­pres letter, og at prisstigninger overfor forbrugerne bliver mindre nødvendige. Det bidrager helt klart til håbet om, at inflationen for danskerne har toppet.

Virksomhederne har i en lang periode sendt om­kost­nings­pres­set videre til forbrugerne. Næsten 60% af virksomhederne i detailhandlen har hævet priserne overfor kunderne de seneste tre måneder, og yderligere 50% påtænker at gøre det over de kommende tre. I industrien har 36% hævet priserne, mens 31% forventer at gøre det. I ser­vi­ce­er­hver­ve­ne er det 22%, som har gjort, og 19% som vil gøre det. Prispresset for danskerne er derfor fortsat markant til stede, men altså også aftagende.

I november faldt inflationen til 8,9% hvilket markerede det første fald i 2022. Faldet sker efter inflationen ramte det højeste i 40 år i november på over 10%. Den aktuelle inflation betyder, at en gennemsnitlig dansk børnefamilie skal have omkring 40.000 kr. mere op af lommen i årligt forbrug.

Midt i begejstringen over de faldende pro­du­cent­pri­ser skal vi huske på, energipriserne igen er begyndt at skyde op. Det kan lægge et nyt pres på pro­du­cent­pri­ser­ne. Det er derfor endnu for tidligt at ånde alt for lettet op. Samtidig ligger pro­du­cent­pri­ser­ne fortsat 14% højere end for et år siden. Så de seneste måneders fald betyder altså ikke, at vi er tilbage på samme niveau som før stigningen. Den højeste årlige stigning i statistikkens historie blev målt tidligere på året da pro­du­cent­pri­ser­ne steg med knap 38% i august.

Den årlige stigning i pro­du­cent­pri­ser­ne er især båret af højere råvarepriser. Ener­gi­for­sy­nin­gen er over det seneste år steget med 11%, og rå­sto­find­vin­din­gen er steget med 78%. Fremstillingen er steget med knap 8% sammenlignet med sidste år.

Relaterede artikler