Elbilsalget slår rekord i 2022

Set over hele året har elbilerne stået for 19% af det samlede bilsalg.

Opladelige biltyper hitter: Næsten halvdelen af de nye personbiler har grønt islæt i oktober

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev solgt 3.220 nye elbiler i november. Det bringer totalen for de første 11 måneder op på 25.148 elbiler, og det er ny rekord, selvom vi endnu mangler tallene for december. Set over hele året har elbilerne stået for 19% af det samlede bilsalg mod 12% i 2021. I 2019 og 2020 stod elbilerne for henholdsvis 2% og 7%. En ny bil tæller som solgt, når den er indregistreret, og ikke ved un­der­skri­vel­sen af selve købsaftalen.

Vi forventer, at fremgangen i salget af elbiler fortsætter, hvilket falder godt i tråd med, at vi i september spurgte danskerne om, hvad de ville købe, hvis de skulle købe bil i dag. Her ville 21% vælge en elbil.

Salget af elbiler byder på ny rekord i år, og er den helt store sol­strå­le­hi­sto­rie i et ellers miserabelt bilsalg. Derimod har det generelle bilsalg kurs mod det værste år siden 2009, selvom de seneste måneder har budt på forbedrede tal. Bil­for­hand­ler­ne har i år kæmpet hårdt med pro­duk­tions­ud­for­drin­ger og le­ve­ran­ce­pro­ble­mer.

Det samlede bilsalg i november lød på 12.405 nye personbiler, når der tages højde for sæsonudsving. Det betyder, at der i år er blevet solgt i alt 134.058 nye personbiler, hvilket vi skal 13 år tilbage for at finde værre.

Fremadrettet vil to modsatrettede elementer trække bilsalget i hver sin retning. På den ene side vil opblødning i le­ve­ran­ceud­for­drin­ger­ne løfte bilsalget efter massive problemer gennem 2022. Der ligger formentlig en større ketchupeffekt og venter. På den anden side vil den økonomiske afmatning i dansk økonomi påvirke bilsalget negativt. De danske forbrugere er ramt af de kraftigste prisstigninger i 40 år, og det har gjort store indhug i danskernes købekraft. Det vil alt andet lige ramme bilsalget negativt.

Relaterede artikler