Nationalbanken hæver renten

Det bringer renten hos Nationalbanken op på det højeste i 13 år.

Lidt ro på Nationalbanken i maj ovenpå heftige måneder

Nationalbanken hæver renten med 0,50 procentpoint. Nationalbanken går dermed i fodsporene på ECB, som tidligere på dagen hævede renten med tilsvarende 0,50 procentpoint.

Ind­skuds­be­vis­ren­ten i Nationalbanken lyder nu på 1,75%. For blot fem måneder siden lå renten i -0,60% hvor Nationalbanken begyndte at hæve renten. Der er fjerde gang i år, at renten hæves, som med dagens ren­te­for­hø­jel­se rammer det højeste siden 2009.

En ny og markant ren­te­for­hø­jel­se fra Nationalbanken. Det bringer renten hos Nationalbanken op på det højeste i 13 år, og det slutter med stor sandsynlighed ikke her. Vi går ind i 2023 med udsigt til endnu flere ren­te­for­hø­jel­ser.

Ren­te­for­hø­jel­ser­ne er nødvendige for at få bugt med den høje inflation. Inflationen har i år ramt det højeste i 40 år, hvor den senest er målt til knap 9% i Danmark, mens den i eurozonen er 10%. Det er ECB, som svinger taktstokken i stramningen af pen­gepo­li­tik­ken, hvor Nationalbanken går i fodsporene på ECB som følge af fast­kur­spo­li­tik­ken.

Omkring 200.000 boligejere får fastsat ny rente om halvanden uge, og dagen har umiddelbart ikke været et voldsomt godt bekendtskab for boligejerne. Vi ser de korte renter stige ovenpå de nye rentemeldinger fra cen­tral­ban­ker­ne, og særligt boligejere med variabel rente er påvirkede af renten hos ECB og Nationalbanken. Udsigterne til flere ren­te­for­hø­jel­ser den kommende tid er øget, og det tager mar­keds­ren­ter­ne forskud på ved at stige her i eftermiddag. De korte renter stiger med omkring 0,20 procentpoint, og det kan smitte af på de boligrenter, som fastsættes kort før nytår. Boligejerne får fastsat den nye rente d. 27. december, som er gældende fra årsskiftet. Lige nu har boligejerne udsigt til en rentestigning på i omegnen af 2 procentpoint sammenlignet med den rente, som de sidder med i dag.

I oktober valgte Nationalbanken at give snor til ECBs rente ved ikke at hæve lige så meget. Dengang hævede ECB med 0,75 procentpoint, hvorefter Nationalbanken nøjedes med 0,60 procentpoint. Det gjorde de for at beskytte kronen, som ligger til den stærke side. Der var spekuleret en smule i, om de ville gentage handlingen i dag med en mindre ren­te­for­hø­jel­se end ECB, men det blev altså ikke tilfældet. Det kan det derimod blive til februar, når renterne står overfor den næste forhøjelse.

Relaterede artikler