Danskernes bankindlån slår rekord

Danskerne har næsten 1.100 mia. kr. stående på helt almindelige bankkonti.

Danskerne konverterede for 9 mia. kr. i sidste uge – lille konverteringsbølge under opsejling

Friske tal fra Nationalbanken viser, at der ved udgangen af oktober stod 1.094 mia. kr. på almindelige konti i landets banker. Det er en stigning på 4 mia. kr. i forhold til måneden før. Stigningen betyder, at bankindlånet atter slår rekord. Set over det seneste år er bankindlånet vokset med 65 mia. kr.

Det store milliardbeløb danskerne har stående betyder, at hver voksne dansker i gennemsnit har 229.300 kr. stående. Beløbet er dog meget ulige fordelt, og den typiske dansker vil derfor opleve, at have et lavere beløb stående på bankkontoen.

Ny rekord i danskernes bankindlån. Danskerne har næsten 1.100 mia. kr. stående på helt almindelige bankkonti. Den store buffer luner i en tid, hvor danskerne oplever markante indhug i budgetterne som følge af den skyhøje inflation. Bankindlånet er dog meget ulige fordelt, så det er langtfra alle, som har lige meget at stå imod med i denne svære tid.

Når indlånet vokser, selvom pris­stig­nin­ger­ne buldrer derudaf, så er der flere ting i spil. Først og fremmest vokser beskæftigelsen stadig og slår nye rekorder, og det øger lønindkomsten samlet set hos danskerne, og det bidrager positivt til bankindlånet. I tillæg er der igen i gennemsnit positiv rente på bankkontoen efter et par år med negative renter, og det giver et øget incitament til at spare op. Derudover er danskernes friværdier i boligerne store, og det er typisk også positivt for bankindlånet.

Stigningen i for­bru­ger­pri­ser­ne er herhjemme gået over 10% i oktober. Det betyder for en ganske almindelig børnefamilie, at de skal have omkring 45.000 kr. mere op af lommen blot for at opretholde det samme forbrug som sidste år. Så stor en ekstraudgift vil få mange danskere til enten at skrue ned for forbruget, spare mindre op eller tære på opsparingen.

Det store bankindlån mister dog købekraft i øjeblikket som følge af den høje inflation. Det betyder, at man ganske enkelt kan købe mindre for de penge, man har stående på kontoen. Korrigerer vi for det, så er bankindlånet ikke steget, men tværtimod faldet med 38 mia. kr.

Relaterede artikler