Danskerne er økonomisk robuste

Og det vurderer de også selv.

Detailsalget buldrede videre med imponerende styrke i juli

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 8 ud af 10 danskere kan betale en uforudset udgift på 10.000 kr. Det er stort set uændret set i forhold til 2020, og godt 9 procentpoint lavere end ved toppen i 2014. Tallene stammer fra Danmarks Statistiks årlige le­ve­vil­kår­s­un­der­sø­gel­se, som er gennemført i februar-maj 2022*. I undersøgelsen svarer 1 ud af 10 danskere, at de har svært eller meget svært ved at få pengene til at slå til. Det er også på niveau med året før.

Danskerne er robuste, og det vurderer de også selv. 80% af danskerne svarer, at de kan betale en uforudset udgift på 10.000 kr., og det er et niveau, som er uændret i forhold til året før. Krisen kradser ellers ufortrødent i danskernes pengepung med skyhøje stigninger i for­bru­ger­pri­ser­ne og en for­bru­ger­til­lid, som er sendt helt i kulkælderen. Her er det dog vigtigt at hæfte sig ved, at danskerne samtidig står i en situation med rekordhøj beskæftigelse.

Tallene om danskernes økonomiske sårbarhed er indsamlet i februar-maj, og har derfor ikke den seneste udvikling med. Det betyder dog ikke, at tallet er uinteressant, for det bekræfter, at danskerne er et robust folkefærd. I foråret var inflationen i gennemsnit på 6%, og på sit højeste siden midten af 80´erne, mens også energipriserne var steget på dette tidspunkt, men alligevel vurderer danskerne sig selv som robuste.

Vi vil dog forvente, at andelen af personer, som fx ikke kan betale en udgift på 10.000 kr., vil pege opad til næste år, da inflationen bider på pengepungen. Meget afhænger dog af beskæftigelsen, da det er en de vigtigste forudsætninger for økonomisk sårbarhed. Vi forventer, at beskæftigelsen falder og ledigheden stiger til næste år.

* Le­ve­vil­kår­s­un­der­sø­gel­sen bygger på en spør­ge­ske­maun­der­sø­gel­se foretaget af Danmarks Statistik. Stikprøven gennemføres én gang årligt i perioden fra februar til maj, som bygger på 6.000 interviews i Danmark, der både omhandler den pågældende person og denne persons husstand. De deltagende husstande omfatter derfor ca. 12.000 personer.

Relaterede artikler