Danske virksomheders salg satte rekord i 2021

Stort set alle brancher har løftet deres salg, når vi sammenligner med 2020.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Ro på konkurserne - men stakket frist

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at danske virksomheder solgte for 382 mia. kr. i december. Ser vi på 2021 under ét, så er salget uden energi steget med hele 12% i forhold til 2020. Også i sammenligning med før coronakrisen ligger salget højere med 11%. Der er taget højde for sæson og handelsdage i månederne.

Salgstallene fra de danske virksomheder viser imponerende styrke, og 2021 er samtidig nyt rekordår. Stort set alle brancher har løftet deres salg, når vi sammenligner med 2020, og det er naturligvis glædeligt. Vi skal dog huske på, at coronakrisen har bidt hårdere i visse brancher, som stadig er et stykke fra tiden før corona.

En af de brancher, som havde en hård november og december er hoteller og restauranter som følge af høj smitte og øgede restriktioner. Salget gik tilbage med 23% fra oktober til november, og det lave niveau fortsætter i december, som dog trods alt er nogenlunde uændret fra november til december. Hoteller og restauranter har generelt været hårdt ramt af gentagne nedlukninger og smittefrygt, og det ses tydeligt i tallene. En del af det tabte er dog genvundet, hvilket viser sig, når vi sammenligner 2021 med 2020. Salget i restauranter og hoteller ligger således 17% højere i 2021 end i 2020. Hullet til tiden før krisen er dog stadig intakt, da salget trods fremgang i 2021 fortsat er 14% lavere end i 2019. Vinterens restriktioner og høje smitte vil formentlig også smitte af i januar, mens februar omvendt kan se mere lys ud, hvor re­strik­tio­ner­ne er fortid.

Ser vi fremad, så er der gode udsigter for forbruget og salget i de danske virksomheder. Danskerne er købelystne og forbrugsparate, og de har tegnebogen i orden med mere end 1 billion kr. på kontoen. Det vil bidrage til at virk­som­he­der­nes salg vil fortsætte de gode takter, og samtidig hjælpe de trængte restauranter og hoteller efter flere hårde perioder under krisen.

Relaterede artikler