Dansk eksport i ny rekord i 2021

Vores samhandelslande er godt i gang med at lægge coronakrisen bag sig.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Beskæftigelsen brager op i ny rekord

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmark eksporterede for 135 mia. kr. i december. Det er et fald på 2,1% i forhold til november, når der tages højde for sæson.

Decembers fald ændrer dog ikke ved et ekstremt flot eksportår på et massiv vækstridt. Eksporten er vokset i 2021 med imponerende 15,3% i forhold til året før. Godt nok var 2020 tynget af coronakrisen, men også sammenlignet med 2019 er eksporten løftet med næste 8%. Det betyder, at den danske eksport samlet set for 2021 var rekordhøj.

Den danske eksport slog vaskeægte rekord i 2021. Det ændrer decembers fald ikke en tøddel på. Sidste år leverer stafetten videre til et 2022 på et højt eksportniveau og hvor for­vent­nin­ger­ne er høje. Eksporten har på alle måder for­ud­sæt­nin­ger­ne til at drive en mærkbar del af væksten i dansk økonomi i år. Vores sam­han­delslan­de er godt i gang med at lægge coronakrisen bag sig, og det vil smitte positivt af på den danske eksport med øget udenlandsk efterspørgsel.

Det er både vare- og tje­ne­ste­eks­por­ten, som har haft fart på gennem 2021. Vareeksporten steg knap 15% i forhold til 2020, mens tje­ne­ste­eks­por­ten lå 16% højere. Også i forhold til før coronatiden har både vare- og tje­ne­ste­eks­por­ten løftet sig med henholdsvis 10% og 4% i 2021 sammenlignet med 2019.

Vi forventer, at vi går et stærkt eksportår i møde. Eksporten udgør en stor del af den danske økonomi, hvor den beskæftiger i omegnen af 900.000 jobs. Dansk eksport er traditionelt mindre konjunk­tur­føl­somt med stort fokus på medicin og vindmøller, men de seneste år har vist, at vi med al tydelighed ikke er afskærmede overfor ændringer i den globale økonomi. Den seneste tids pæn fremgang i den europæiske samt amerikanske økonomi har været gode nyheder for den danske eksport og eks­port­ud­sig­ter­ne.

Relaterede artikler