Industriproduktionen steg 5% i marts - produktionen nu højere end før krisen

Industrien er kommet utrolig stærkt gennem krisen.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Danske virksomheder smider en del af pessimismen fra sig - men der er endnu langt til optimisme og glade dage

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at den danske in­du­stri­pro­duk­tion steg 5,0% i marts. Dermed kommer industrien stærkt igen efter et mindre fald måneden før på 2,1%.

Industrien er kommet utrolig stærkt gennem krisen. Med dagens tal ligger in­du­stri­pro­duk­tio­nen i dag højere end det, som industrien præsterede inden krisen. I marts var den tilmed millimeter fra at slå ny rekord. Gennem det seneste år er den steget i 7 ud af 12 måneder. Sammenligner vi produktionen i marts, så var produktionen 6,1% højere sammenlignet med marts sidste år, som definerer tiden inden krisen resulterede i et midlertidigt dyk til produktionen.

Industrien står hammerstærk, hvor produktionen er løftet betydeligt her i 2021. I årets første tre måneder er der kommet 6% mere fra den danske industri sammenlignet med de sidste tre måneder af 2020. I tillæg er in­du­stri­til­li­den steget til det højeste i 2,5 år hvor både or­dre­be­hold­ning og fremtidige pro­duk­tions­for­vent­nin­ger viser stærke takter. Industrien bestemt ikke gået upåvirket igennem, men det er i en hel­heds­be­tragt­ning ikke her, krisen for alvor kradser.

Det går fornuftigt i flere af de grene af industrien, som i forvejen fylder godt til i den danske industri. Det er særligt med fokus på medicin samt møbler som tilsammen udgør omkring en tredjedel af den danske in­du­stri­pro­duk­tion. Den modsatte vej er det gået for tekstil- og læ­de­rin­du­stri­en samt kemisk industri, men som tilsammen blot udgør mindre end en tiendedel af den danske in­du­stri­pro­duk­tion.

Det er utrolig positivt, at industrien er gået relativt set mildt gennem krisen. Lige nu står vi i en tid, hvor de koldeste dele af økonomien åbner. Her skal de solide og varmere dele, herunder industrien, være med til at varme op under de koldeste dele, som ikke mindst er servicedelen af økonomien, hvor vi blandt andet finder re­stau­ra­tions­bran­chen.

Relaterede artikler