Danskernes pensionsformue med vokseværk i 2020 – sætter ny rekord

Den største fremgang ses på ratepension.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Nationalbanken har holdt sige ude af markedet

Friske tal fra Forsikring og Pension viser, at danskerens pen­sions­for­mu­er ved udgangen af 2020 nåede den svimlende sum af 3.619 mia. kr. Det er det højeste i statistikkens historie, som går tilbage til 2014. Pen­sions­for­mu­er­ne havde i den grad vokseværk i 2020 og steg med 185 mia. kr. i forhold til 2019 svarende til 5,4%. Tallene dækker over pen­sions­for­mu­er fra samtlige livs­for­sik­rings­sel­ska­ber, pensionskasser og pen­ge­in­sti­tut­ter. ATP, tje­ne­ste­mand­s­pen­sion og LD er ikke med i tallene.

En stor del bag fremgangen i pen­sions­for­mu­er­ne er, at de finansielle markeder efter en stormfuld indledning på 2020 vendte rundt og indhentede det tabte og mere til. Det løfter kort og godt mange danskeres formue gennem pensionen. Derudover så indbetaler rigtig mange danskere også løbende på deres pen­sions­ord­ning, og det giver ligeledes stigende pen­sions­for­mu­er. 

Pen­sions­for­mu­er­ne havde vokseværk i 2020. Starten af 2020 bød på kraftigt udfordrede finansielle markeder med massive dyk med coronakrisens ankomst. Det betød også, at formuerne på papiret faldt i værdi. Men kortvarig nedgang blev vendt til langvarig fremgang, og pen­sions­for­mu­er­ne endte med et solidt plus for året som helhed.

Fremgangen i danskernes pen­sions­for­mu­er er bredt funderet på de forskellige pensionstyper. Den største fremgang ses på ratepension, som er steget med 7,4%, efterfulgt af livsvarig pension, som er steget med 4,6% mens engangsbeløb er gået frem med 3,0% fra 2019 til 2020.

Ser vi på den gennemsnitlige pension for personer med en positiv pensionsformue, så er den gennemsnitlige pensionsformue størst i landsdelen Nordsjælland med 1.350.000 kr. Den laveste gennemsnitlige pensionsformue finder vi landsdelen Byen København med 806.000 kr.

Kaster vi et blik på 2021, så har de finansielle markeder overordnet set fortsat den gunstige udvikling, om end den seneste måneds tid har budt på udfordrede aktiemarkeder. Fx er det danske C25-indeks steget ca. 9% i årets første mere end ni måneder, mens også øvrige ledende indeks rundt om i verden har pil opad. Det tegner derfor til, at medvinden fra de finansielle markeder endnu en gang vil få pen­sions­for­mu­er­ne til at stige i år, når vi gør boet op for 2021. Det afhænger dog naturligvis også af de sidste måneder af året.

Relaterede artikler