Dansk økonomi skyder med høj fart - voksede 2% i 3. kvartal

Kursen mod højeste vækst i 27 år forstærkes af dagens tal.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Historisk tilbageslag til euroområdet

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at BNP steg med 2,0% i 3. kvartal. Det viser BNP-indikatoren, som er første indsigt i BNP-udviklingen i Danmark. Væksten i 3. kvartal kommer ovenpå en vækst på 2,8% i 2. kvartal, mens økonomien skrumpede med -0,4% i 1. kvartal. Det betyder, at dansk økonomi bliver ved med at vokse sig større og allerede i 2. kvartal kunne vi konstatere, at den var større end før coronakrisen.

Vi har i Danmark kurs mod den højeste økonomiske vækst i 27 år, og det er en forventning, som blot bliver forstærket af dagens meget flotte tal. Dansk økonomi skyder i øjeblikket med høj fart og er kort og godt spænet ud af coronakrisen. Vi er på rekordtid gået fra at tale om økonomisk afmatning til en økonomi, som nu slår nye rekorder.

Vi forventer, at dansk økonomi vokser med 4,4% i år, hvilket vil være den højeste vækst siden 1994. Til næste år forventer vi vækst på 3,1%. Vi forventer, at dansk økonomi fortsat vil vækste, men at dampen vil gå af. Genåb­nings­ef­fek­ten er ebbet ud, og samtidig står vi aktuelt i en situation, hvor kapaciteten testes med tiltagende mangel på arbejdskraft, udstyr og materialer, og det kan bide på væksten. I 2020 dykkede BNP med -2,1%.

De danske forbrugere står for en pæn del af den danske vækst i år. Fremgangen i 3. kvartal er ifølge Danmarks Statistik blandt andet drevet af fremgang i hoteller, restauranter og rejsebureauer. Med en ophobet forbrugssult og massive opsparinger sparkede forårets genåbning nyt liv i økonomien, og de gode takter er fortsat her på den anden side af sommeren. Hertil er beskæftigelsen steget til nye rekordhøjder, hvilket giver en stor jobsikkerhed og stimulerer forbruget. Også det offentlige forbrug, som skal ses i lyset af pandemien, og in­ve­ste­rin­ger­ne bidrager til den danske vækst. Til næste år ser vi nettoeksporten bliver en større brik i den danske vækst, hvor den ikke sætter et aftryk på den danske vækst i år.

BNP skal tages med et gran salt, når økonomien skal vurderes. BNP er et vigtig og elementært tal for økonomien, men det kan ikke stå alene og ofte udsat for betydelige revideringer. Derfor er det vigtigt også at se på andre dele af økonomien. Alle tal peger dog i samme retning i øjeblikket, nemlig om flot fart i dansk økonomi. Tager vi et blik på ar­bejds­mar­ke­det, så har beskæftigelsen ramt ny rekord. Friske tal viser i tillæg, at der er fortsat høj fart i økonomien med rekordmange stil­lings­op­slag.

Relaterede artikler