BNP faldt med 1,3% i 1. kvartal - mildere end ventet

Aktuelt strømmer der gode tal ud fra den danske økonomi.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
2,4 mio. nye arbejdsløse i USA i sidste uge

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks statistik viser, at BNP faldt med -1,3% i 1. kvartal. Det er mildere end først angivet ved BNP-indikatoren for 14 dage siden, som i første ombæring bød på et fald på -1,5%.

Det varmer, at dansk økonomi skrumpede lidt mindre end ventet i det forgangne kvartal, men vi må også konstatere, at dansk økonomi nu er skrumpet i 3 ud af 5 kvartaler. Så selvom krisen har været mildere end frygtet, så har den stadig været er forfærdeligt bekendtskab.

Vi skal samtidig huske på, at 1. kvartal for længst er fortid nu. Aktuelt strømmer der gode tal ud fra den danske økonomi. Aktiviteten begyndte allerede at vende retur mod slutningen af det seneste kvartal, og det bliver et momentum, som bæres med ind i det nuværende kvartal. Jeg forventer, at vi i de kommende kvartaler kommer til at se en imponerende vækst.

Pri­vat­for­bru­get ligger i langt overvejende grad bag faldet i BNP i 1. kvartal. Pri­vat­for­bru­get faldt med -4,9%, hvilket er det største kvartalsvise dyk nogensinde målt. Faldet er således større end i 2. kvartal sidste år, hvor coronakrisen for alvor trykkede på første gang. Dengang faldt pri­vat­for­bru­get med 4,5%. Nettoeksporten bidrag omvendt positivt med et positivt vækstbidrag på 2,5%.

Det er på også pri­vat­for­bru­get, som vi ser som den stærkeste vækstmotor for økonomien i den kommende tid. Mange har ophobet penge på kontoen samt en forbrugssult, som vi vil se materialisere sig i økonomien over den kommende tid. Genåbningen er fremrykket og vaccinerne begynder at gøre en forskel, og de generelle vækst­for­ud­sæt­nin­ger er i øjeblikket stærke.

Ser vi fremad, ser tingene meget lyse ud nu. Aktiviteten allerede at vende retur mod slutningen af kvartalet med den løbende genåbning fra begyndelsen af marts. Detailhandlen var første store skridt i genåbningen, og det resulterede i en rekordhøj de­tai­lom­sæt­ning, stigende beskæftigelse og faldende ledighed. Dagens tal med et fald i BNP i det seneste kvartal får mig overhovedet ikke til at kaste optimismen over bord, og jeg er fortsat yderst optimistiske på dansk økonomis vegne. Vi har opjusteret vores forventninger til dansk økonomi og ser vækst på 2,8% i år efterfulgt af 3,5% til næste år.

Sidste år dykkede dansk økonomi med -2,7% for året som helhed. Bag det tal ligger fald i 1. og 2. kvartal på henholdsvis -1,4% og -6,4%, mens økonomien voksede med 6,2% i 3. kvartal efterfulgt af 0,8% i 4. kvartal.

Relaterede artikler