Antallet af ledige stillinger er næsten tilbage på samme niveau som forrige år

Antallet af ledige stillinger er næsten tilbage på samme niveau som forrige år

Sidste uge bød på højeste antal jobopslag under coronakrisen - ledigheden peger igen ned men faldet bremset op

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 35.400 ledige stillinger i 4. kvartal 2020, når der tages højde for normale sæsonudsving. Det er en stigning på 3.300 sammenlignet med foregående kvartal.

Det er nu andet kvartal i streg, at antallet af ledige stillinger stiger, efter at være faldet til knap 25.000. På trods af stigningerne er vi dog stadig et stykke vej fra tiden inden krisen, hvor der var næsten 36.500 ledige stillinger.

Med gennemsnitligt 128.000 ledige i 4. kvartal var der derved 3,6 ledige per ledige job. Sammenligner vi med 4. kvartal året forinden var der 2,9 ledige per job. Ikke overraskende har coronakrisen medført, at flere ledige må slås om de samme stillinger, men man kunne snildt have frygtet værre. Ar­bejds­mar­ke­det har faktisk klaret sig rigtig flot under krisen, hvor be­skæf­ti­gel­ses­fald hurtigt igen blev vendt til fremgang, og på trods af nedlukningen har virksomhederne ikke stoppet for ansættelser.

4. kvartal sluttede for over to måneder siden, men ser vi mod mere friske statistikker, så efterspørger virksomhederne på trods af nedlukningen mere arbejdskraft end man gennemsnitligt har gjort de sidste 5 år. Sidste uge bød alene på 7.352 nyopslåede stigninger, og de sidste 4 uger har gennemsnitligt lydt på mere ned 6.000 nyopslåede stillinger. Det vidner om et særdeles stærkt arbejdsmarked.

Det er derfor vores forventning, at vi træder ind i en god periode. Derudover vil økonomien få medvind i takt med at re­strik­tio­ner­ne lempes. Så på trods af, at mange danskere står i en svær tid uden arbejde, så er der heldigvis lysere tid på vej.

Relaterede artikler