Prisfald på brændstof holder inflationen nede

Friske tal fra Danmarks Statistik viser at inflationen var 0,4 procent i marts.

Dystre tider forud for detailsalget

Friske tal fra Danmarks Statistik viser at inflationen var 0,4 procent i marts. Priserne blev særligt trukket ned af brændstof, mens højere tøjpriser trak op. Priserne er indsamlet mellem 7. og 15. marts. De højere priser betyder at en typisk børnefamilie i dag skal bruge 1.750 kr. mere på at købe de samme varer og tjenester som de skulle for et år siden.

Ser vi fremad, er der flere modsatrettede effekter på spil, som gør det umådeligt svært at bestemme retningen for inflationen. Mange virksomheder er presset økonomisk som følge af den økonomiske nedlukning af Danmark, og det giver et meget kraftigt incitament til at hæve priserne, når vi står på den anden side. Dertil har centralbanker over hele verden sat renterne ned og igangsæt massive støtteopkøb, og det vil normalt set skabe inflation. På den anden side har rigtig mange danskere mistet deres arbejde, og derved sænket den generelle efterspørgsel i økonomien, hvilket taler for at priserne vil stige mindre.

Hvilken effekt der dominerer, er endnu for tidligt at sige noget om, men før coronaen havde sit indtog i økonomien troede vi på at priserne skulle ligge 1,2 procent højere i år end sidste år, men vi tror ikke længere inflationen skal lige så højt op.

Relaterede artikler