Spørgsmål og svar om aktiesparekontoen

Vi har stillet vores privatøkonom, Brian Friis Helmer, 6 spørgsmål om aktiesparekontoen. Læs med og få bl.a. svar på, hvem kontoen er relevant for, hvad det vil sige at investere via en aktiesparekonto - og hvordan du rent praktisk kommer i gang.

Hvis man har nogle penge stående, som man ikke skal bruge de næste 5-6 år, så kan man overveje at investere dem, så pengene har mulighed for at vokse. Man kan fx vælge at oprette en ak­ties­pa­re­kon­to, hvor man kan indsætte op til 135.900 kr. (2024)

Vi har stillet vores privatøkonom Brian Friis Helmer 6 spørgsmål om aktiespare-kontoen:

1. Hvem er aktiesparekontoen for?

En ak­ties­pa­re­kon­to er for dig med ca. 50.000 – 100.000 kr., som du ikke skal bruge lige foreløbig, og som du er villig til at gå fra lav risiko til høj risiko med. For man skal huske, at ak­tie­in­ve­ste­ring er forbundet med risiko for tab. Man bør stadig have, hvad der svarer til 6 måneders faste udgifter eller 2-3 må­nedsløn­nin­ger efter skat i reserve på en almindelig bankkonto, så man har til uforudsete udgifter, hvis nu bilen eller vaskemaskinen osv. skal repareres eller udskiftes.

2. Hvor meget kan man indsætte på en aktiesparekonto?

Man kan indsætte op til 135.900 kr. (2024). Der er p.t. ikke politiske planer om at ændre yderligere på beløbsgrænsen udover den årlige in­deks­re­gu­le­ring. Når Skat efter hvert år trækker afkastskat fra ak­ties­pa­re­kon­to­en, må man gerne indsætte det fratrukne beløb. Og hvis man efter årets afslutning har oplevet tab, så værdien på kontoen er under 135.900 kr., må man også gerne indskyde differencen op til loftet.

3. Hvad er fordelen ved en aktiesparekonto i modsætning til en almindelig konto med tilknyttet aktiedepot?

For det første betaler du en lavere skat af gevinsten. Med en ak­ties­pa­re­kon­to slipper du med at betale 17 pct. i afkastskat mod normalt 27/42 pct. For det andet: Afkast og udbytte fra en ak­ties­pa­re­kon­to bliver ikke modregnet i pensionstillæg, boligstøtte, fri­pladstilskud og en række andre offentlige ydelser, som det bliver fra en almindelig konto med tilknyttet aktiedepot.

4. Hvad koster det at have en aktiesparekonto?

Det kommer i høj grad an på, hvor meget du handler, og om du køber danske eller udenlandske aktier. Det er klart billigst at købe dansk. Det er gratis at oprette en ak­ties­pa­re­kon­to, men køb og opbevaring af aktier koster de samme gebyrer som ved almindelig aktiehandel. Det koster fx 0,15 pct. (minimum 29 kr.) i kurtage pr. handel med danske aktier og ak­tie­for­e­nin­ger. Køb af en dansk aktie til 50.000 kr. koster således 75 kr. i kurtagegebyr, og dertil kommer 22 kr. pr. handel i gebyr til Vær­di­pa­pir­cen­tra­len (VP Securities). For udenlandske aktier er kurtagen på 0,25-0,45 pct. (minimum 150 kr.), og dertil kommer et samlet, årligt depotgebyr på minimum 250 kr. for udenlandske aktier. Det kan være højere, hvis man foretager flere handler. Et slag på tasken: For de fleste vil gebyrerne nok løbe op i ca. 500 – 1.000 kr. om året.

5. Hvordan er chancerne for afkast og risikoen for tab i disse år?

Når man investerer i aktier, løber man en risiko. Så man skal kunne tåle, at der er udsving i aktiekurserne, for det vil der være over tid. Derfor anbefaler vi, at man med en ak­ties­pa­re­kon­to har en tidshorisont på 5-10 år, så man også kan tåle at at ramme ind i et dårligt aktieår eller to. Historisk set har aktiemarkedet leveret positive afkast i 3 ud af 4 år. Vi ser også gode chancer for positive afkast de kommende år, selv om vi også ser risiko for negative udsving undervejs. Det er vores forventning, men ingen garanti.

6. Hvad gør man rent praktisk for at komme i gang?

Man kontakter sin rådgiver, som sørger for resten. Man får de nødvendige dokumenter til underskrift i sin netbank. Ak­ties­pa­re­kon­to­en er et selv­be­tje­nings­pro­dukt, så man står selv for at købe og sælge, og der følger ikke rådgivning med. Vi anbefaler, at man bruger en ”køb-og-hold” strategi uden alt for mange handler, som følger markedet og også er den billigste. Vil man gerne investere, men ønsker ikke selv at stå for køb og salg, så har banken andre produkter og løsninger, som man kan overveje. Du er meget velkommen til at spørge din rådgiver om mulighederne.
Læs mere

Fakta om aktiesparekontoen

 • Ak­ties­pa­re­kon­to­en består af en konto og et depot. Via din netbank kan du investere i børsnoterede danske og udenlandske aktier og aktiebaserede in­ve­ste­rings­for­e­nin­ger.
 • Med en ak­ties­pa­re­kon­to slipper du med at betale 17 pct. i afkastskat mod normalt 27/42 pct. Ak­ties­pa­re­kon­to­en beskattes efter la­ger­be­skat­nings­prin­cip­pet ved årets udgang, og banken sørger for alt vedrørende skat.
 • Du kan indskyde op til 135.900 kr. (2024). Du kan hæve og sætte ind på kontoen, så ofte du vil inden for ind­skuds­græn­sen.
 • Ak­ties­pa­re­kon­to­en kan kun anvendes til frie midler (ikke fx pension).
 • Man kan oprette én ak­ties­pa­re­kon­to pr. person.
 • Ak­ties­pa­re­kon­to­en blev indført i de fleste banker i 2019 efter at være vedtaget af et flertal af Folketingets partier.
Læs mere om aktiesparekonto
 • 3 ting du bør vide, inden du investerer

  Uanset om du er ny eller erfaren investor, anbefaler vi, at du tager stilling til 3 ting - inden du investerer.

 • 4 gode grunde til at sætte liv i din opsparing

  Hvis du går og tror, at investering kun er for millionærer og eksperter, kan du godt tro om igen.

Få rådgivning om investering

Ønsker du at få mere at vide om investering og dine muligheder, er du velkommen til at kontakte din rådgiver direkte eller ringe til os på 38 48 48 48 - vi står klar alle hverdage kl. 8-20 og weekend kl. 10-16. Du kan også udfylde formularen herunder - så hører du fra os inden for to hverdage.

Emne

Bemærk:

Når du har valgt emnet ”Oprettelse af lønkonto + kort og netbank”, er det ikke nødvendigt, at vi ringer dig op og hjælper dig i mål. Når du har udfyldt formularen nedenfor og trykket på "Send", bliver du sendt videre til MitID. Herefter kan du med det samme ansøge om en lønkonto hos os – i få, nemme trin.

Undlad venligst at skrive dit CPR-nummer eller andre personfølsomme informationer her.

Dine oplysninger

Hvilket tidsrum vil du helst kontaktes i?

Behandling af personoplysninger

Dine oplysninger behandles fortroligt. Vi indsamler og behandler kun personoplysninger til specifikke formål, og vi sletter oplysningerne igen, når vi ikke længere har et lovligt formål med at opbevare og behandle dem. Du kan læse mere om bankens behandling af personoplysninger her.

Du kan blive kunde online

Tak for din interesse for at blive kunde i Arbejdernes Landsbank.

Når du ønsker at oprette en lønkonto hos os, kan du ansøge om det online. Når du har sendt kontaktformularen, bliver du viderestillet til en side, hvor du kan logge ind med MitID. Herefter bliver du guidet gennem få trin, der sikrer, at vi har de korrekte oplysninger i din ansøgning om at blive kunde hos os.

Ved brug af MitID accepterer du, at vi må behandle dit CPR-nummer. Hvis du ikke har MitID, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice på tlf.: 38 48 48 48 – så hjælper vi dig.

Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA og Google Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder.