5 gode råd: Sådan får du mere ud af dine penge

På siden her har vi samlet en række gode råd til, hvad du kan gøre med din opsparing, så den holder værdien.

1. Penge til børnene

Med en børneopsparing har du mulighed for at give dit barn, barnebarn eller oldebarn en god økonomisk start på voksenlivet. Det kan være hjælpen til kørekort, indskud til bolig eller lignende, der kan være behov for, når barnet skal flytte hjemmefra. På bør­ne­op­spa­rin­gen kan du indbetale op til 6.000 kr. om året pr. barn. Læs mere her.

Det er også en mulighed at tænke i arveforskud til nær familie. Du må give pengegaver til nær familie på op til 68.700 kr. uden at skulle betale 15 pct. i afgiftsskat.

2. Afdrag på gæld – også ekstraordinært på realkreditlån

Kom af med den dyreste gæld først, dvs. forbrugslån, billån, boliglån og andelsboliglån. Du kan faktisk også afdrage ekstra på dit realkreditlån for et gebyr på 750 kr. Så får du nedbragt den gæld, som du betaler rente og bidragssats af. Kontakt din bank for at få rådgivning om det bedste tidspunkt at afdrage ekstraordinært på. Det afhænger bl.a. af kursen på de bagvedliggende obligationer.

3. Boligforbedringer

Renovering og modernisering af hjemmet kan være en stor udgift, men bo­lig­for­bed­rin­ger kan også foretages med en økonomisk gevinst for øje. Enten fordi forbedringerne tjener sig selv hjem, fordi du efterfølgende kan spare penge på driften – eller fordi de kan øge dit hjems værdi. Det kan fx være bo­lig­for­bed­rin­ger som fa­ca­de­renove­ring, ener­gi­renove­ring, udskiftning af køkken, bad, vinduer eller lignende. Du kan finde inspiration til dine muligheder her.

4. Pension

Du kan også vælge at sætte ekstra penge ind på din pen­sions­op­spa­ring gennem dit pen­sions­sel­skab. Her bliver pengene investeret og forrentet, så de vokser sig større. Det kan særligt give mening, hvis du er et godt stykke fra pen­sions­al­de­ren. Jo flere år du investerer, jo mere gavn får du af rentes rente effekten.

5. Investering i værdipapirer

Hvis du vil lægge blødt og billigt ud, kan du overveje en ak­ties­pa­re­kon­to, hvor du kan indbetale op til 106.600 kr. (2023). Du står dog selv for det hele uden rådgivning.

Du kan også prøve med mindre beløb på appen Darwin.

Hvis du gerne vil have professionel hjælp og rådgivning til at investere større beløb, så tag fat i din filial eller rådgiver og hør om mulighederne. Læs mere.

Har du overvejet en aktiesparekonto?

På en aktiesparekonto kan man indsætte op til 106.600 kr.

Få rådgivning om investering

Ønsker du at få mere at vide om investering og dine muligheder, er du velkommen til at kontakte din rådgiver direkte eller ringe til os på 38 48 48 48 - vi står klar alle hverdage kl. 8-20 og weekend kl. 10-16. Du kan også udfylde formularen herunder - så hører du fra os inden for to hverdage.

Emne

Undlad venligst at skrive dit CPR-nummer eller andre personfølsomme informationer her.

Dine oplysninger

Hvilket tidsrum vil du helst kontaktes i?

Behandling af personoplysninger

Dine oplysninger behandles fortroligt. Vi indsamler og behandler kun personoplysninger til specifikke formål, og vi sletter oplysningerne igen, når vi ikke længere har et lovligt formål med at opbevare og behandle dem. Du kan læse mere om bankens behandling af personoplysninger her.