Sover dine penge på kontoen?

Sover dine penge på kontoen?

Danskernes bankkonti vokser i disse tider, og samtidig er der 0 pct. i rente på langt de fleste bankkonti - eller endda negativ rente hvis man har over 100.000 kr. 

Hvis man har nogle penge stående, som man ikke skal bruge de næste 5-6 år, så kan man overveje at investere dem, så pengene har mulighed for at vokse. Man kan fx vælge at oprette en aktiesparekonto, hvor man kan indsætte op til 103.500 kr. (2022)

Vi har stillet vores privatøkonom Brian Friis Helmer 6 spørgsmål om aktiesparekontoen: 

1. Hvem er aktiesparekontoen for?

En aktiesparekonto er for dig med ca. 50.000 – 100.000 kr., som du ikke skal bruge lige foreløbig, og som du er villig til at gå fra lav risiko til høj risiko med. For man skal huske, at aktieinvestering er forbundet med risiko for tab.

Man bør stadig have, hvad der svarer til 6 måneders faste udgifter eller 2-3 månedslønninger efter skat i reserve på en almindelig bankkonto, så man har til uforudsete udgifter, hvis nu bilen eller vaskemaskinen osv. skal repareres eller udskiftes.

2. Hvor meget kan man indsætte på en aktiesparekonto?

Man kan indsætte op til 103.500 kr. (indeksreguleret i 2022 fra 100.000 kr. i 2020) Der er p.t. ikke politiske planer om at ændre yderligere på beløbsgrænsen udover den årlige indeksregulering.

Når Skat efter hvert år trækker afkastskat fra aktiesparekontoen, må man gerne indsætte det fratrukne beløb. Og hvis man efter årets afslutning har oplevet tab, så værdien på kontoen er under 103.500 kr., må man også gerne indskyde differencen op til loftet.

4 gode grunde til at sætte liv i din opsparing

4 gode grunde til at sætte liv i din opsparing

Hvis du går og tror, at investering kun er for millionærer og eksperter, kan du godt tro om igen.

Læs mere

 

 

3. Hvad er fordelen ved en aktiesparekonto i modsætning til en almindelig konto med tilknyttet aktiedepot?

For det første betaler du en lavere skat af gevinsten. Med en aktiesparekonto slipper du med at betale 17 pct. i afkastskat mod normalt 27/42 pct.

For det andet: Afkast og udbytte fra en aktiesparekonto bliver ikke modregnet i pensionstillæg, boligstøtte, fripladstilskud og en række andre offentlige ydelser, som det bliver fra en almindelig konto med tilknyttet aktiedepot.

4. Hvad koster det at have en aktiesparekonto?

Det kommer i høj grad an på, hvor meget du handler, og om du køber danske eller udenlandske aktier. Det er klart billigst at købe dansk.

Det er gratis at oprette en aktiesparekonto, men køb og opbevaring af aktier koster de samme gebyrer som ved almindelig aktiehandel.

Det koster fx 0,15 pct. (minimum 29 kr.) i kurtage pr. handel med danske aktier og aktieforeninger. Køb af en dansk aktie til 50.000 kr. koster således 75 kr. i kurtagegebyr, og dertil kommer 22 kr. pr. handel i gebyr til Værdipapircentralen (VP Securities).

For udenlandske aktier er kurtagen på 0,25-0,45 pct. (minimum 150 kr.), og dertil kommer et samlet, årligt depotgebyr på minimum 250 kr. for udenlandske aktier. Det kan være højere, hvis man foretager flere handler.

Et slag på tasken: For de fleste vil gebyrerne nok løbe op i ca. 500 – 1.000 kr. om året.

5. Hvordan er chancerne for afkast og risikoen for tab i disse år?

Når man investerer i aktier, løber man en risiko. Så man skal kunne tåle, at der er udsving i aktiekurserne, for det vil der være over tid. Derfor anbefaler vi, at man med en aktiesparekonto har en tidshorisont på 5-10 år, så man også kan tåle at at ramme ind i et dårligt aktieår eller to.

Historisk set har aktiemarkedet leveret positive afkast i 3 ud af 4 år. Vi ser også gode chancer for positive afkast de kommende år, selv om vi også ser risiko for negative udsving undervejs. Det er vores forventning, men ingen garanti.

3 ting du bør vide, inden du investerer

3 ting du bør vide, inden du investerer

Uanset om du er ny eller erfaren investor, anbefaler vi, at du tager stilling til 3 ting - inden du investerer.

Læs mere

 

 

6. Hvad gør man rent praktisk for at komme i gang?

Man kontakter sin rådgiver, som sørger for resten. Man får de nødvendige dokumenter til underskrift i sin netbank. Aktiesparekontoen er et selvbetjeningsprodukt, så man står selv for at købe og sælge, og der følger ikke rådgivning med. Vi anbefaler, at man bruger en ”køb-og-hold” strategi uden alt for mange handler, som følger markedet og også er den billigste.

Vil man gerne investere, men ønsker ikke selv at stå for køb og salg, så har banken andre produkter og løsninger, som man kan overveje. Du er meget velkommen til at spørge din rådgiver om mulighederne. Start evt. med at læse mere her

Fakta om aktiesparekontoen

 

  • Aktiesparekontoen består af en konto og et depot. Via din netbank kan du investere i børsnoterede danske og udenlandske aktier og aktiebaserede investeringsforeninger.

  • Med en aktiesparekonto slipper du med at betale 17 pct. i afkastskat mod normalt 27/42 pct. Aktiesparekontoen beskattes efter lagerbeskatningsprincippet ved årets udgang, og banken sørger for alt vedrørende skat.

  • Du kan indskyde op til 103.500 kr. (2022). Du kan hæve og sætte ind på kontoen, så ofte du vil inden for indskudsgrænsen.

  • Aktiesparekontoen kan kun anvendes til frie midler (ikke fx pension).

  • Man kan oprette én aktiesparekonto pr. person.

  • Aktiesparekontoen blev indført i de fleste banker i 2019 efter at være vedtaget af et flertal af Folketingets partier.

Bestil et møde hos os og hør mere om dine muligheder

Ønsker du et møde kan du ringe til os på 38 48 48 00. Vi sidder klar alle hverdage kl. 8.00 - 20.00 og i weekenden kl. 10.00 - 16.00. Vi kan også ringe dig op - udfyld nedenstående formular, og vi vil kontakte dig telefonisk inden for to hverdage.

Emne

Undlad venligst at skrive dit CPR-nummer eller andre personfølsomme informationer her

Dine oplysninger

Behandling af personoplysninger

Dine oplysninger behandles fortroligt. Vi indsamler og behandler kun personoplysninger til specifikke formål, og vi sletter oplysningerne igen, når vi ikke længere har et lovligt formål med at opbevare og behandle dem.

Du kan læse mere om bankens behandling af personoplysninger på al-bank.dk/persondata.