4 grunde til at sætte liv i din opsparing

4 grunde til at sætte liv i din opsparing

Med 0 % i rente på langt de fleste bankkonti – eller endda negativ rente hvis du har over 100.000 kr. pr. 1. juni - er det værd at overveje, om din opsparing vil være bedre tjent med at være investeret.

Hvis du går og tror, at investering kun er for millionærer og eksperter, kan du godt tro om igen. Investering er for alle, og du kan investere både din pension, børneopsparing og det beløb, du har stående på opsparingskontoen. Få et overblik over de vigtigste grunde til at komme i gang med at investere.

1. Dine penge bliver mindre værd på kontoen

Hver voksne dansker har i gennemsnit flere hundredetusinde kroner stående i banken, viser tal fra Nationalbanken. Det er som udgangspunkt en god idé at have lidt ekstra på kistebunden til alt det uforudsete, og vores generelle anbefaling er, at du har et beløb svarende til et halvt års faste udgifter stående på kontoen. Men hvis du har opsparing derudover, er det relevant at overveje, om pengene kan placeres mere optimalt. Specielt hvis indlånsrenten på kontoen er lavere end inflationen. Det vil nemlig i praksis betyde, at det, du i dag kan købe for 100 kr., vil du ikke kunne købe om et år eller to år, fordi prisen til den tid er steget. Din købekraft bliver med andre ord svækket, hvis ikke du investerer dine penge - fx i værdipapirer som aktier og obligationer.

Hør om dine muligheder for at investere

2. Du behøver ikke være millionær for at investere

Du behøver ikke være rig eller spare hundredtusindvis af kroner op, før det kan betale sig at investere. Hvis du har nogle få tusinde kroner, du ikke skal bruge i den nærmeste fremtid, er investering som regel en rigtig god idé. At investere er en færdighed, som tager tid at mestre. Derfor giver det god mening at gå i gang så tidligt som muligt – inden opsparingen har vokset sig stor. Så kan du nemlig øve dig i at træffe gode beslutninger om dine investeringer - før det sådan for alvor begynder at betyde noget. For som tiden går, og pengene vokser, vil dine investeringsbeslutninger få større og større betydning.

Har du overvejet en aktiesparekonto?

Har du overvejet en aktiesparekonto?

På en aktiesparekonto kan man indsætte op til 102.300 kr. 

Læs mere 

3. Det er blevet mere fordelagtigt at investere

En aktiesparekonto er en relativ ny investeringsmulighed, der gør det enklere og mere attraktivt for alle at investere i børsnoterede aktier og aktiebaserede investeringsforeninger. Man kan i dag indsætte op til 102.300 kr. på en aktiesparekonto (mod tidligere 51.100 kr.). 

Den helt store fordel ved en aktiesparekonto er, at du slipper billigere i skat. Afkastet på en aktiesparekonto beskattes med 17 % og er uafhængig af din øvrige aktieindkomst. Normalt betaler du 27/42 % i afkastskat. Banken sørger for indberetningen til Skat, så du kan købe og sælge aktier uden at skulle lave det store skatteregnskab.

4. Stigende krav til livet gør det vigtigt at investere

Mange af os stiller stadigt større krav til livet med mange rejser, fritidsinteresser, restaurantbesøg, bil, bolig osv. Det kræver som oftest, at du løbende sparer op. Men det er mindst lige så vigtigt at få pengene til at arbejde for dig, mens du sparer op. Det afhænger naturligvis af din risikovillighed og tidshorisont, men ofte vil du opleve, at din opsparing vokser hurtigere ved at blive investeret frem for at have pengene stående på en konto. Dermed kan du måske også nøjes med at spare mindre op hver måned og alligevel opnå den ønskede formue efter nogle år.

Risiko forbundet med investering

Du skal selvfølgelig være opmærksom på, at der er en risiko forbundet med at investere. Investering er naturligvis altid forbundet med en højere risiko end at have pengene stående på en bankkonto, men til gengæld er der også mulighed for en større gevinst. Som tommelfingerregel bør du ikke investere penge, som du forventer at skulle bruge inden for de kommende tre år. 

Få rådgivning om investering

Ønsker du at få mere at vide om investering og dine muligheder, er du velkommen til at kontakte din rådgiver direkte eller ringe til os på 38 48 48 48 - vi står klar alle hverdage kl. 8-20 og weekend kl. 10-16. Du kan også udfylde formularen herunder - du hører fra os inden for to hverdage.

Dine oplysninger behandles fortroligt og vil kun blive anvendt i forbindelse med dit ønske om at blive kontaktet for et uforpligtende møde. Ønsker du at blive kunde hos os, beholder vi dine oplysninger. Ellers sletter vi dem efter 3 måneder. Du kan læse mere om bankens behandling af dine personoplysninger på al-bank.dk/persondata.