Guide til forbrugslån - 5 trin til at låne penge ansvarligt

Guide til forbrugslån - 5 trin til at låne penge ansvarligt

Vidste du, at næsten hver 10. dansker har optaget et lån til forbrug inden for det seneste år? Det kan der være mange gode grunde til, og forbrugslån kan faktisk sagtens gøres ansvarligt - så længe du har overblik.

Trin 1

Budget: Få overblik over din økonomi

Det lyder utrolig kedeligt, men det er vigtigt: Når du skal låne til forbrug, bør du altid lægge et budget først. Først og fremmest fordi du får overblik over dine årlige indtægter og faste og variable udgifter – herunder særligt det beløb, du har til rådighed til løst forbrug hver måned.

Derefter kan du regne på, hvad et lån konkret vil betyde for dine månedlige udgifter, og om der f.eks. er luft nok i økonomien til at kunne betale af på lånet, selvom der skulle ske noget uforudset i dit liv, der koster penge. Det kan også være, at der følger ekstra udgifter med dit køb, som der skal tages højde for i budgettet. Det kan f.eks. være udgifter til benzin, forsikringer og service, hvis du køber en bil.

Trin 2

Se mulighederne: Der findes flere måder at låne penge på

Forbrugslån er ganske velegnede, når du overvejer at låne et mindre beløb. Men inden du søger om et forbrugslån, er det en god ide først at undersøge, hvad du ellers har af muligheder. Måske kan en kassekredit, et kreditkort eller et bevilget overtræk være en bedre løsning i forhold til dine aktuelle behov og din fremtidige økonomi.

Hvis du overvejer at låne et større beløb, kan du se på, om du kan låne pengene på en anden måde end ved at optage et lån til forbrug. Hvis du har friværdi i din bolig, kan du måske omlægge dit eksisterende realkreditlån eller optage et tillægslån, hvor både renter og de samlede omkostninger er væsentlig lavere end på forbrugslån.​

Trin 3

ÅOP: Sådan sammenligner du omkostningerne

Det kan virke nærliggende at gå efter det lån, som har den laveste rente. Men renten er ofte langt fra den eneste omkostning, du skal betale på et lån. Derfor bør du i stedet kaste et blik på lånets årlige omkostninger i procent (ÅOP), som inkluderer lånets samlede renteudgifter og gebyrer.

ÅOP gør det nemt at sammenligne lån med forskellige beløbsstørrelser, men det er vigtigt at kigge på lån med samme løbetid. For sammenligner du et 3-årigt lån med et 7-årigt et af slagsen, vil gebyrerne nemlig ikke være fordelt ud på samme antal år, og du får derfor heller ikke et sammenligneligt billede af dine udgifter.

Trin 4

Samle lån: Få styr på din gæld

Selvom der efterhånden findes et utal af muligheder for at låne til forbrug, så er det en rigtig dårlig ide at optage lån alle mulige steder. Udover at det kan være svært at bevare overblikket, når du skal have styr på mange forskellige aftaler og vilkår, så er det som regel også dyrere for dig.

Har du allerede oprettet lån rundt omkring i byen, så er det en god ide at undersøge mulighederne for at samle de forskellige lån til ét samlet lån. På den måde kan du spare omkostninger og få bedre overblik over, hvor mange penge du har lånt, og hvordan pengene skal betales tilbage.

Trin 5

Har du fået afslag på et forbrugslån?

Når du søger om et forbrugslån, kan du opleve at få afslag på lånet. Det kan ske i de situationer, hvor udgifterne til lånet vil gøre et for stort indhug i dit månedlige budget og dermed gøre din økonomi alt for sårbar fremadrettet.

Selvom det er rigtig ærgerligt at få afslag på din låneansøgning, så er det sjældent en god ide at tage et lån ude i byen. Nogle gange kan der - selvom dit lån er blevet afvist - være andre muligheder for at hjælpe dig i banken. Derfor vil vi råde dig til at tale med din rådgiver, så I sammen kan undersøge alternative løsninger for dig.