Er andelsboliger fulgt med ejerboligmarkedet?

Er andelsboliger fulgt med ejerboligmarkedet?

Siden starten af 2020 har der været fart på boligmarkedet med prisstigninger på 10-15 pct. på huse og lejligheder i de store byer. Her ligger der også en del andelsboliger, faktisk ca. 100.000 i København. Men er andelsboligerne blevet mere attraktive at købe nu sammenlignet med ejerlejligheder? Eller er priserne fulgt med ejerlejlighederne op?

”Det er lidt svært at sige éntydigt, for der findes ikke så meget statistik på andelsboligområdet. Men vores oplevelse er, at andelsboligmarkedet til en vis grad følger resten af boligmarkedet. Overordnet synes vi stadigvæk, at andelsboligmarkedet er sundt og robust. Som altid gælder det, at man skal købe efter behov,” fastslår privatøkonom Brian Friis Helmer i Arbejdernes Landsbank.

Nye vurderinger presser priserne op
Andelsboligmarkedet er ikke en tro kopi af ejerboligmarkedet, men de følges alligevel meget godt ad:

”Mange andelsboligforeninger er gået over til at bruge valuarvurderinger – især i de store byer – fordi de offentlige ejendomsvurderinger er forældede, og med en valuarvurdering kan foreningerne sætte salgsprisen op. Derfor er det meget billigere at købe en andel i en forening, som bruger den offentlige ejendomsvurdering, som er låst fast på et lavere 2011-niveau. Men de billige andelsboligforeninger bliver færre og dermed sværere at finde,” siger Brian Friis Helmer.

I foråret kom det frem, at der ikke fremadrettet vil komme nye offentlige ejendomsvurderinger af andelsboligforeninger, som mange ellers havde forventet. Det kan få endnu flere til at gå over til valuarvurderinger.

Mangler overblik
Jagten på en billig andelsbolig kan minde om nålen i høstakken. For overblikket mangler i den grad på andelsboligmarkedet. Danmarks Statistik har forsøgt at kortlægge området flere gange, men har konstateret, at datagrundlaget simpelthen er for mangelfuldt.

Fornuftige foreninger
Selv om der findes nogle foreninger, der ”superoptimerer” og skruer priserne så højt i vejret som muligt, så er langt de fleste andelsforeninger ikke ude på at skumme fløden:

”Hovedparten af de foreninger, vi kender til, ønsker en stabil udvikling og en stabil andelskrone, som kan modstå fremtidige værdiudsving og skabe rum for den nødvendelige vedligeholdelse. Vores oplevelse er, at andelsforeningernes bestyrelser er gode til at lægge en langsigtet plan og tage stilling til udviklingen på generalforsamlingen år for år.”

Bliv BoligKlar på 24 timer

Få et boliglån på 24 timer: Vi ved, hvor vigtigt det er, at være klar på det rette tidspunkt. Derfor rydder vi gerne skrivebordet for at hjælpe dig, når dit boligkøb kræver det.

Du kan ringe og booke et boligmøde med 1 times varsel – inden for 24 timer giver vi dig svar om dine muligheder.

Her kan du søge efter andelsboliger

De fleste andelsboliger bliver solgt via sociale medier og ventelister. Kun enkelte andelsboliger kommer til salg via ejendomsmæglerne.

De seneste år er der kommet nogle hjemmesider og søgemaskiner, der kan hjælpe andelskøbere lidt på vej:

  • waitly.dk administrerer opskrivning på venteliste for andelsboligforeninger, bl.a. for ABF, der repræsenterer mere end 5.000 foreninger. Man får dog ikke et overblik over, hvad der er til salg.