4 gode råd til samtalen med dit barn om økonomi

4 gode råd til samtalen med dit barn om økonomi

Halvdelen af danske unge har aldrig lært om privatøkonomi - og halvdelen af alle unge i Danmark har i dag gæld. Når gælden først er etableret, kan det være rigtig svært at vriste sig fri igen, viser en undersøgelse fra Finans Danmark. Her er 4 grunde til at klæde dine børn på til livet med en sund økonomi.

1. Mange unge låner penge: Vigtigt at kende til pris og vilkår

Halvdelen af alle unge i Danmark låner penge, hver ung låner for i snit 125.000 kr. og ofte etableres gælden i en meget tidlig alder. At låne penge er ikke nødvendigvis en dårlig idé - men det er vigtigt, at dit barn sætter sig ind i prisen og vilkårene for lånet samt konsekvenserne for økonomien. For selvom mange betaler gælden tilbage, ender ca. 48.000 unge med at stå i en situation, hvor de ikke kan betale deres lån tilbage og havner i RKI. Her får du en simpel oversigt over nogle at de typiske ord og begreber, der bruges til at beskrive et lån og dets betingelser. Den er god at have ved hånden, når du taler med dit barn om lån. 

Få tjek på ord og begreber om lån og finansiering

2. Vasketøj og udgifter overrasker, når unge flytter hjemmefra

Mange unge er tidligt ude at stå på egne ben, og 9 ud af 10 er flyttet hjemmefra, når de er fyldt 24 år (gennemsnit). Selvom der er mange glæder ved at få mere frihed i egen bolig, kommer vasketøjet og økonomien ofte bag på de unge, og mange bliver afhængige af økonomisk støtte fra forældre efter flytningen. Derfor er det vigtigt, at du hjælper dit barn med at få overblik over budgettet - og hvordan man kan holde styr på sin privatøkonomi.

Prøv budgetberegneren

3. Mange unge har intet budget - giv dine børn overblik over forbruget

Vores erfaring er, at mange unge ikke lægger et budget for de faste udgifter - ofte fordi de ikke oplever et behov for det. Men selvom et budget lyder kedeligt, er det en både god og effektiv måde for dit barn at få overblik over, hvor mange penge der bruges på dagligvarer, mobilabonnement, to-go kaffe osv. Når først der er overblik over forbruget, er det nemmere at finde ud af, hvilke udgifter der skal luges ud i, hvis der mangler penge i budgettet.

Få 4 råd til at lægge et budget, der holder

4. Opsparing gør en kæmpe forskel: Husk at sætte penge til side

De fleste unge starter voksenlivet med en opsparing, nok fordi mange har haft en børneopsparing, der kommer til udbetaling omkring dette tidspunkt. Det er generelt fornuftigt at opmuntre dit barn til selv at spare op, mens barnet bor hjemme. Det gør en kæmpe forskel for barnets økonomi senere i livet - både i forhold til at forstå værdien af penge og til at kunne betale de udgifter, der kommer den dag, barnet flytter hjemmefra (f.eks. indskud til en lejlighed, møbler og øvrige løbende udgifter). Så bestil en opsparingskonto til dit barn og aftal et beløb, som skal overføres til kontoen hver måned.