Renter og boligpriser – hvad sker der lige nu?

Renter og boligpriser – hvad sker der lige nu?

Renter og boligpriser er i konstant bevægelse, men hvad er status lige nu, og hvordan skal man forholde sig som boligejer og potentiel boligkøber? Vi spørger bankens privatøkonom Brian Friis Helmer:

Hvilket lån anbefaler I lige nu?

Et fastforrentet lån er boligejernes favorit, og aktuelt er det 1,5 pct. lånet med afdrag, som er i spil, hvis man ønsker et 30-årigt lån. Der er selvfølgelig også andre muligheder afhængig af økonomi, tidshorisont og andre præferencer.

Hvor er renten på vej hen i øjeblikket?

Renterne bevæger sig med pil opad, og det har de gjort det meste af året. Lige nu har vi de højeste boligrenter i halvandet år på fast rente. Her i 2021 er det 30-årige fastrentelån steget fra 0,5 pct. i starten af året til nu 1,5 pct., og her ligger vi ret stabilt i øjeblikket.

Der er et 2 pct. lån lurende i horisonten, og sand­syn­lig­he­den for, at det lån kommer i spil i nærmeste fremtid er bestemt til stede – i hvert fald i en afdragsfri variant. Ser vi længere fremad, så ser vi også, at rentepilen fortsat peger svagt opad.

For 5 år siden anså man et fastforrentet 2-pct. lån som meget lavt. Så det aktuelle 1,5 pct. lån er stadig meget billigt, men bare ikke så ekstremt billigt, som det har været.

Betyder renteniveauet noget for boligpriserne?

Det højere renteniveau betyder, at man som ny boligkøber skal betale mere for sit nye lån. Så på den måde er det blevet dyrere at købe bolig. Det kan betyde, at man som boligkøber må overveje at købe en billigere bolig.


Bliv BoligKlar på 24 timer

Book et boligmøde med 1 times varsel. Senest 24 timer efter mødet, får du svar på, om boligen kan blive din.

Læs mere


Hvor er boligpriserne på vej hen lige nu?

Boligpriserne bevæger sig stadig svagt opad, men i et langt lavere tempo end tidligere. I øjeblikket har vi de laveste pris­stig­nings­tak­ster i halvandet år. Vi skal dog ikke blive vildt overraskede, hvis der i en måned eller to vil være minus foran pris­ud­vik­lin­gen her i efteråret.

Er det et godt tidspunkt at købe bolig på?

Man skal købe bolig, når man har brug for en bolig. Og jo længere horisont, man har, jo mere sikkert køb er det. Dvs. hvis man regner med at bo i sin bolig i 10 år, så vil værdien formentlig ikke være faldet efter 10 år. Det er også en god ide at afdrage på lånet, så man er mindre sårbar over for udsving i priser og renter undervejs.

Hvad er det bedste råd lige nu?

Selv om boligpriserne er steget meget de seneste år, så er der er stadig fart på boligmarkedet. Derfor gælder det om at være forberedt, så man kan slå til, når den rette chance byder sig. Man kan bl.a. undersøge priser og lokalområde og gå i banken og få regnet på sit bo­lig­købs­bud­get.

Relaterede artikler