Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Din forskudsopgørelse er klar: Tjek disse 4 ting

Din forskudsopgørelse er klar: Tjek disse 4 ting

18. november 2021
Gå til nyhedsoversigt

Fra i dag er det muligt at se og rette i din forskudsopgørelse for 2022 på skat.dk. Der er særligt god grund til at være ekstra opmærksom på forskudsopgørelsen i år.

”Forskudsopgørelsen er i princippet som dit privatøkonomiske budget. Den ser fremad. Den indeholder allerede tal, men det er en god idé at tjekke, om de tal stadig stemmer, da de i udgangspunktet bygger på oplysninger fra forskudsopgørelsen fra 2020. Mange har med stor sandsynlighed, i en eller anden grad, oplevet ændring i deres arbejdsliv pga. coronakrisen, hvilket kan kræve en justering af forskudsopgørelsen. 

Derudover vil tusindvis af boligejere opleve, at deres renteudgifter er ændret i løbet af 2021, hvilket har betydning for skatten og dermed forskudsopgørelsen”, fortæller privatøkonom Brian Friis Helmer.

Her er de 4 vigtigste ting, du bør forholde dig til på forskudsopgørelsen:

1. Har du fået længere/kortere til arbejdspladsen eller fået mere hjemmearbejde?

Hvis du har længere end 12 km til din arbejdsplads, kan du få befordringsfradrag – det gælder uanset transportform. Hvis afstanden til din arbejdsplads ændrer sig, eller du fx har mistet dit arbejde eller får mere hjemmearbejde, er det vigtigt at få ændret fradraget på din forskudsopgørelse. Du kan nemlig kun få befordringsfradrag for det antal dage, som du reelt pendler til din arbejdsplads.
Du ændrer befordringsfradraget i felt 417 på forskudsopgørelsen.

2. Har du konverteret dit fastforrentede lån i 2021 eller fået ny rente på dit rentetilpasningslån?

Hvis du har omlagt et lån på 1 mio. kr. med afdrag fra en rente på 2 pct. til 1 pct. pr. 1. januar 2021, så sparer du ca. 14.600 kr. i renter ved omlægningen. Det betyder samtidig, at dit rentefradrag bliver ca. 14.600 kr. mindre i år. Eftersom du ikke kan trække renter fuldt fra i skat, men kun med ca. 33 pct., så får du et skattesmæk på ca. 4.800 kr., når du modtager årsopgørelsen for 2022 til marts 2023 - hvis du ikke justerer din forskudsopgørelse til den nye virkelighed.

Boligejere med variabelt forrentede lån, som har fået ny rente i løbet af 2021, skal også huske at justere forskudsopgørelsen. Det er især F5-lånere, som skal være opmærksomme, da de sidst fik ændret deres rente for 5 år siden. Du finder dine nye rente- og bidragsudgifter i det lånedokument fra banken, som du har underskrevet. Rente- og bidragsudgifter til realreditlån justeres i felt 483 på forskudsopgørelsen.

3. Hvis du har købt/solgt bolig?

Er du en af de mange, der har købt eller solgt bolig i 2021, er det værd at kaste et blik på forskudsopgørelsen – for så har rente- og bidragsudgifterne helt sikkert ændret sig.

4. Har din jobsituation ændret sig?

Hvis du går fra at være arbejdsløs til at komme i arbejde eller går væsentligt op eller ned i indtægt, er det vigtigt at få tilrettet forskudsopgørelsen. Det er især vigtigt, hvis du kommer lige over eller under topskattegrænsen. Det kan også have betydning, hvis du i dag får det maksimale beskæftigelsesfradrag, men fremover har en lavere indtægt, hvor du ikke modtager det maksimale beskæftigelsesfradrag.

Log ind og se din forskudsopgørelse her.