Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Du behøver hverken være millionær eller økonom for at investere

Du behøver hverken være millionær eller økonom for at investere

25. januar 2019
Gå til nyhedsoversigt

Danskernes bankkonti bugner med penge. Hver voksen bosat i Danmark har i gennemsnit ca. 136.000 kr. stående i banken til en rente tæt på 0 pct. Men selv med en mindre opsparing er der nu gode muligheder for nemt at investere og få mere ud af sparepengene.

Med den nye aktiesparekonto, der netop er åbnet i flere danske banker, herunder Arbejdernes Landsbank, er det både blevet lettere og mere attraktivt for almindelige danskere at investere sparepengene i aktier.

> Læs mere om aktiesparekonto i Arbejdernes Landsbank

Du kan spare penge i skat
I første omgang kan du indsætte op til 50.000 kr. på en aktiesparekonto, og det loft bør du udnytte, hvis du vil have det maksimale ud af kontoen. Fordelen er især, at du kun betaler 17 pct. i afkastskat – i stedet for 27 eller 42 pct. ved normal investering i aktier.

Du kan opnå en forskel på 33.000 kr. på 10 år
Der kan være stor forskel på at lade pengene stå kontant og at investere pengene i aktier, viser vores beregninger:

Hvis du har 50.000 kr. stående kontant til 0,5 pct. i rente i 10 år, vil de vokse med ca. 2.500 kr. (før skat) og blive til ca. 52.500 kr.

Vælger du i stedet at investere i (globale) aktier, hvor fagfolk forventer et afkast på 5,5 pct. om året, så vil de 50.000 kr. vokse med ca. 35.500 kr. (før skat) og blive til 85.500 kr.

Altså en forskel på 33.000 kr. på 10 år.

Du skal have en buffer
Det dur selvfølgelig ikke at kaste alle sparepengene efter aktier, for det er vigtigt at have en buffer til uforudsete udgifter. Størrelsen afhænger af, om du lejer eller ejer din egen bolig, men for langt de fleste vil 6 måneders faste udgifter være nok.

Det kræver lang horisont at investere i aktier
2018 har ikke været et godt aktieår. Det danske C25-indeks faldt i 2018 med ca. 13 pct. De toneangivende amerikanske og tyske aktieindeks faldt også med ca. 6 og 14 pct.  Det understreger, at det er vigtigt at have de langsigtede briller på, hvis man investerer i aktier, for der vil være udsving undervejs.

Aktier er historisk en god investering
Men aktier har i historiens løb vist sig som en god økonomisk investering, og udsigterne for global økonomi er generelt positive for 2019. Det taler for en stabilisering i aktiemarkederne. Nervøsiteten på de finansielle markeder er dog høj i øjeblikket pga. usikkerhed om Brexit og frygt for en eskalerende handelskrig.