Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
4 genveje til en andelsbolig

4 genveje til en andelsbolig

22. maj 2018
Gå til nyhedsoversigt

I storbyerne er der så meget fart på omsætningen, at næsten ingen andelsboliger kommer til salg hos en ejendomsmægler. Men hvordan får du så fat i en af de eftertragtede andelsboliger?

Når der skal købes en andelsbolig, ville næsten halvdelen af danskerne søge efter en andelsbolig hos en ejendomsmægler. Det viser en ny undersøgelse af Epinion for Arbejdernes Landsbank.

Men de fleste vil formentlig ikke have held med at finde drømmeboligen ad den vej. Langt størstedelen af andelsboligerne kommer nemlig aldrig til salg hos en ejendomsmægler. I april var der for eksempel 55 andelslejligheder til salg hos en ejendomsmægler i Københavns Kommune, hvilket er forsvindende lidt i forhold til antallet af andelsboliger i kommunen. Men fat mod, der findes alternative metoder for din boligsøgning.

1. Aktivér dit netværk

Hver fjerde dansker ville benytte deres netværk til at søge efter en andelsbolig, ifølge den nye undersøgelse. Det er ganske vist flere, end da vi spurgte for to år siden, hvor kun hver femte svarede det samme. Men det er fortsat en undervurderet teknik, og langt flere burde række hånden ud til deres venner, familie og bekendte i boligeftersøgningen. Du skal heller ikke undervurdere de sociale medier, hvor der også ofte bliver sat andelsboliger til salg – for eksempel i grupper på Facebook.

> Prøv andelsboligberegneren

2. Skriv dig på venteliste

Det lyder banalt, og kun 17 procent af danskerne kunne finde på at gøre det, men det kan være en særdeles effektiv måde at få foden indenfor på det ellers svært fremkommelige andelsboligmarked at skrive sig på en venteliste. Fordelen ved denne tilgang er, at du får forkøbsret til lejligheder til salg, dvs. før lejlighederne overhovedet kommer ud på det ”officielle” marked – og faktisk bliver mange andelslejligheder solgt via ventelister.

Det kan være et krav, at du kender nogen, der allerede bor i foreningen, men i nogle foreninger findes der ventelister, som alle kan skrive sig på. Holder du øje med andelslejligheder i et særligt område, så undersøg reglerne omkring ventelister i de specifikke andelsforeninger.

3. Tjek alternative salgssider

Overraskende få danskere ville søge efter en andelsbolig hos Den Blå Avis (5 procent) eller Boliga Selvsalg (14 procent), ifølge undersøgelsen. Men der er alt mulig grund til at sætte strøm til boligsøgningen på netop denne type sider. Andelsboomet raser i øjeblikket i storbyerne, og flere andelshavere sælger andelsboligen selv på nettet. Husk, selvom du har klaret boligsøgningen helt selv på Google, så er det altid en god ide at søge professionel rådgivning i forbindelse med købet. Så du undgår ubehagelige økonomiske overraskelser og sikrer, at alting går efter reglerne. 

> Få rådgivning om andelsbolig af eksperter

4. Byt din lejlighed

Hvis du allerede bor i en andelslejlighed, står du måske med et gyldent kort på hånden til at få mere eller mindre plads, et ekstra værelse til junior – eller bare luftforandring - i en ny andelsbolig. Husk at holde tungen lige i munden og bevar din kritiske sans, selv om du pludselig står med drømme­boligen på hånden. Der kan nemlig være forskel på andelskronen i den nye forening og et hav af andre væsentlige detaljer, der er værd at tage stilling til. Vi anbefaler, at du får en køberrådgiver til at hjælpe dig trygt igennem bytteprocessen.