Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Sikker og tryg betaling med kontaktløst kort

Sikker og tryg betaling med kontaktløst kort

19. februar 2016
Gå til nyhedsoversigt

Kontaktløse betalingskort er på rekordtid blevet meget populære siden lanceringen i Danmark i september 2015. Ifølge Nets har 1,1 mio. danskere fået et kontaktløst kort (fx dankort), og 8 ud af 10 bruger det aktivt.

Fordelen er, at man ikke skal bruge tid på at sætte kortet ind i terminalen. Og ved køb under 200 kr. behøver man ikke at taste pinkode. Kortet er ligeså sikkert som altid. Banken dækker i tilfælde af misbrug.

Nogle udtrykker bekymring om sikkerheden. Men du kan trygt og sikkert bruge dit kontaktløse kort i en lang række butikker. Vi bringer her nogle spørgsmål og svar omkring sikkerhed og brug:

Jeg har læst på nettet, at svindlere kan stjæle mine kortoplysninger ved hjælp af en transportabel betalingsterminal, hvis man fx står tæt på hinanden i Metroen?

SVAR: Et sådant tyveri kræver, at der kun er ganske få centimeter mellem dit kort og tyvens udstyr. I teorien kan det lade sig gøre, men det er ikke set i Danmark. I udlandet har de haft kontaktløse kort i 5-6 år og har kun oplevet meget lavt misbrug.

Kan man forhindre sådan et svindelnummer?

SVAR: Ja. Hvis du vil være på den meget sikre side kan du hos os få en gratis kortholder med såkaldt RFID-blokering, som gør, at ovennævnte svindelnummer ikke kan lade sig gøre. RFID-blokeringen i materialet forhindrer simpelthen, at der kan opnås kontakt mellem kort og terminal. Du kan hente kortholderen gratis i nærmeste filial.

Hvem dækker det økonomiske tab i tilfælde af svindel/tyveri?

SVAR: Dine rettigheder er nøjagtig som i dag. Det betyder, at det i første omgang er kortudsteder, altså banken, der skal godtgøre beløbet. De normale regler for selvrisiko gælder, og man skal som kunde have opført sig ansvarligt og spærre kortet hurtigst muligt ved bortkomst. Du kan læse mere på www.dankort.dk.

Kan jeg få et gammeldags kort uden kontaktløs funktion?

SVAR: Nej, alle nye kort udstedes med kontaktløs funktion.

Kan man udlade at aktivere den kontaktløse funktion?

SVAR: Nej, når du tager kortet i brug, er den kontaktløse funktion også aktiv, og det er ikke muligt at slå den fra. Men du kan lade være med at bruge den kontaktløse funktion. I så fald skal du blot fortsætte med at putte kortet ind i terminalen og indtaste din pinkode, ligesom du altid har gjort.

Skal man være nervøs for at bruge de nye kontaktløse kort?

SVAR: Det korte svar er nej. Du kan aldrig gardere dig 100 pct. i mod misbrug. Det vigtigste er, at du passer godt på dit kort og din pinkode. Spær det derfor hurtigst muligt, hvis du taber det eller har mistanke om misbrug.