Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation

Penge i overskud: Luft, afdrag eller opsparing?

24. marts 2015
Gå til nyhedsoversigt

De rekordlave boligrenter giver mange boligejere ekstra luft i privatøkonomien. Men hvad bør du bruge de ekstra penge til? Fornøjelser, opsparing eller afvikling af gæld? Vi har talt med bankens privatøkonom Brian Rasmussen.

Afdrag:

Det mest fordelagtige for din privatøkonomi vil i langt de fleste tilfælde være at afdrage ekstra på din gæld. Husk at afdrage på den gæld med den højeste rente først. Jo dyrere gæld, du kan slippe af med, jo bedre – fx et forbrugslån.

Sådan slipper du hurtigere af med det månedlige afdrag, ligesom lånets løbetid bliver kortere, og du derfor ikke skal betale så mange renter.

Har du et boliglån i banken eller hos et realkreditinstitut, vil de øgede afdrag og så være lig med øget opsparing. Det vil det være, fordi din restgæld i boligen bliver nedbragt, og din friværdi derved øges.

Fornøjelser:

”Rigdom har ikke nogen værdi i sig selv,” sagde Albert Einstein engang. Det kan med andre ord være en god ide at bruge penge på noget, som giver værdi for dig eller din familie. Sådan ser vi også på det i Arbejdernes Landsbank. Det kan være en ferie, en weekendtur, flere restaurantbesøg, god vin, nogle oplevelser i det daglige eller en opgradering af garderoben.

I den mere ”fornuftige” ende kan du overveje at bruge penge på små eller større boligforbedringer, som også fungerer som en form for investering. Hvis du har friværdi i din bolig, kan det være oplagt at låne fx 50.000 kr. oveni til energiforbedringer. Du er alligevel ude og betale 10.000-20.000 kr. for at omlægge dit realkreditlån.

Opsparing:

Selv om det mest fordelagtige er at afdrage på gæld, kan opsparing også være fornuftigt – især hvis du har noget, du gerne vil spare sammen til. Du får dog ikke så meget ud af at sætte pengene i banken i øjeblikket, hvor indlånsrenterne er tæt på 0 procent.

Vi anbefaler, at du har en buffer til uforudsete udgifter. For vaskemaskinen kan gå i stykker, bilen skal til service, eller du skal have ny fliser på terrassen. Husk derfor at have en buffer have en buffer, der udgør 1-2 netto-månedslønninger – og gerne mere hvis du fx bor i et ældre hus med større vedligeholdelsesbehov.