Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Danskerne fik barberet 24 mia. af aktieformuerne i maj

Danskerne fik barberet 24 mia. af aktieformuerne i maj

29. juni 2022
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Nationalbanken viser, at yderligere 24 mia. kr. forsvandt fra danske husholdningers egne aktiebeholdninger i maj. Det bringer den samlede aktieformue ned på 583 mia. kr. ved udgangen af maj. Statistikken ser alene på såkaldt VP-registrerede værdipapirer, og har derfor ikke en stor del af beholdningen af udenlandske aktier med. 

Maj bød på solide tab på danskernes aktieformuer, og 24 mia. kr. forsvandt som dug for solen. Den markante nedtur, som vi har set gennem det meste af 2022, fortsætter altså med fuld styrke, og for året som helhed er tabet nu oppe på 69 mia. kr. Juni ser ikke ud til at blive meget bedre, da afkastet på det danske C25-indeks indtil videre er negativt for måneden.

Aktieformuerne har haft et udfordrende år. 4 ud af årets 5 første måneder er endt med negativt fortegn, hvor der kun har været medvind i marts. Det danske C25-indeks er til sammenligning nede med mere end 18% for 2022. Sidste år endte dog med et solidt plus på næsten 150 mia. kr. for aktieformuerne, og det skal man huske på i en tid, hvor pilen vender den anden vej.

Der er dog ingen tvivl om, at tab i den her størrelsesorden gør ondt og øger nervøsiteten hos den enkelte. Men her handler det virkelig om at have is i maven og bevare roen og overblikket. For at investere, og i særdeleshed i aktier, er en langsigtet investering, som både kan og vil falde og stige undervejs. Og særligt ved store udsving må man minde sig selv om sin oprindelige investeringsstrategi og holde fast.

Danskerne bliver ikke kun ramt fra nedgangen i aktieformuerne. Boligrenterne er steget stejlt siden begyndelsen af året, forbrugerpriserne stiger med højeste fart siden 1983 og danskernes økonomiske humør er på et historisk lavpunkt.