Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Forskudsopgørelse: Få styr på rentefradraget og undgå skattesmæk

Forskudsopgørelse: Få styr på rentefradraget og undgå skattesmæk

21. november 2019
Gå til nyhedsoversigt

Fra i dag er det muligt at se og rette i forskudsopgørelsen for 2020 på skat.dk. Og især ét tal er vigtigt at forholde sig til denne gang. Med de ekstremt store konverteringsbølger, vi har været vidne til i 2019, betyder det nemlig, at rekordmange boligejere har fået markante rentebesparelser, og midt i euforien kan man let glemme at få det tilrettet på sin forskudsopgørelse. Glemmer man det, så venter der en kedelig regning, når årsopgørelsen kommer i marts 2021. En del lån er desuden allerede omlagt tidligere i 2019, så den kedelige overraskelse kan allerede ligge og lure til, når årsopgørelsen for indeværende år rammer i marts 2020. Det gør det dog ikke spor mindre relevant at få ændret i forskudsopgørelsen for næste år.

Forskudsopgørelsen er en oversigt over, hvad SKAT forventer, man skal betale i skat i 2020. Man skal selv sørge for, at forskudsopgørelsen stemmer, så det er en god idé at tjekke, at tallene i forskudsopgørelsen passer, da de i udgangspunktet bygger på oplysninger fra forskudsopgørelsen fra 2018.

Så meget koster det at glemme at tilrette rentefradraget på forskudsopgørelsen

Hvis man har omlagt et lån på 1 mio. kr. med afdrag fra en rente på 2,5 pct. til 1 pct. pr. 1. januar 2020, så sparer man ca. 14.600 kr. i renter ved omlægningen i 2020. Det betyder samtidig, at ens rentefradrag bliver ca. 14.600 kr. mindre i 2020. Da man ikke kan trække renter fuldt fra i skat, men kun med ca. 33 pct., så betyder det, at man kan få et skattesmæk på ca. 4.800 kr., når man modtager årsopgørelsen for 2020 til marts 2021. Se tabellen nedenfor.

Derudover vil en del boligejere opleve, at deres bidrag, som ligeledes er fradragsberettiget, er ændret som følge af låneomlægningen. For en dels vedkommende vil bidraget være faldet, fordi boligpriserne (for huse) er steget i stort set alle landets kommuner siden 2014/2015, hvor mange af dem, der omlægger, optog det lån, de har omlagt. Mange har også i forbindelse med deres omlægning lånt ekstra i deres bolig, netop fordi den er blevet mere værd, og det kan også have ændret bidraget til realkreditinstituttet.

Boligejere med variabelt forrentede lån, som har fået ny rente i løbet af 2019, skal også huske at justere til. Det er især F5- og F3-lånere, som skal være opmærksomme, da de sidst fik ændret deres rente for 5 og 3 år siden.

Man finder sine nye rente- og bidragsudgifter i det lånedokument, som man har underskrevet. Rente- og bidragsudgifter til realkreditlån justeres i felt 483 på forskudsopgørelsen.

Her er 3 øvrige vigtige ting at forholde sig til på forskudsopgørelsen

  1. Hvis man har købt/solgt bolig
    Vi er på vej mod det højeste antal hushandler i 14 år i 2019. Er man en af de mange, der har købt eller solgt en bolig, er det også værd at kaste et blik på sin forskudsopgørelse, for så har rente- og bidragsudgifterne helt sikkert ændret sig.
  2. Hvis ens jobsituation har ændret sig
    Hvis man går væsentligt op eller ned i løn, eller hvis man fx går fra at være arbejdsløs til at være i arbejde, er det vigtigt at få tilrettet indtægten på forskudsopgørelsen. Det er fx især vigtigt, hvis man kommer lige over eller under topskattegrænsen, men kan også have betydning, hvis man i dag får det maksimale beskæftigelsesfradrag, men fremover har en lavere indtægt, hvor man ikke modtager det maksimale beskæftigelsesfradrag. Dernæst kan det også have betydning, hvis man fx går fra at være i arbejde til at modtage pension.
  3. Man får længere/kortere til arbejdspladsen
    Har man mere end 12 km. til sin arbejdsplads, kan man få befordringsfradrag. Hvis længden til arbejdspladsen ændrer sig (eller man fx har mistet sit arbejde), er det vigtigt at få ændret fradraget på sin forskudsopgørelse. Især hvis man får kortere vej til sin arbejdsplads. Man skal huske, at man får befordringsfradrag uanset transportform, så cykler man eller tager toget på arbejde, så kan man også få befordringsfradrag. Man ændrer befordringsfradraget i felt 417 på forskudsopgørelsen.

Tilret forskudsopgørelsen senest i midten af januar 2020

Har man rettelser til forskudsopgørelsen, så skal man indtaste dem senest i midten af januar 2020 (hvis man er bagudlønnet), så ens arbejdsgiver kan få det med allerede i første lønudbetaling i 2020. Sker der væsentlige ændringer i løbet af 2020, kan man dog altid justere løbende i forskudsopgørelsen.

Tabel. Omlægning af et 2,5 pct. lån med afdrag til et nyt 1 pct. lån med afdrag på 1 mio. kr.

  2020
Renter før omlægning 24.750 kr.
Renter efter omlægning 10.150 kr.
Forskel 14.600 kr.
Potentielt skattesmæk (33 pct.) 4.800 kr.

Kilde: Arbejdernes Landsbank. Beregnet på baggrund af en omlægning af et 2,5 pct. lån med afdrag til et nyt 1 pct. lån med afdrag med en restgæld på 1 mio. kr. 26 års restløbetid. Lånet er opsagt pr. 31. oktober, og omlægningen foretages 1. januar 2020. Der er medtaget omkostninger til omlægning og antaget, at bidraget er uændret. Skat 33 pct. Afrundet.