Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
300.0000 boligejere skal have ny rente det næste år

300.0000 boligejere skal have ny rente det næste år

25. oktober 2019
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Nationalbanken viser, at 300.000 boligejere har et variabelt forrentet lån, hvor der det kommende år skal skiftes rente.

Henover sommeren og efteråret har rekordmange boligejere omlagt deres fastforrentede realkreditlån til et nyt fastforrentet lån med lavere rente. Men for 300.000 boligejere med variabelt forrentede lån, er der også rigtig god grund til at spidse ører, især for dem der står foran at skulle rentetilpasse deres flekslån og dermed have ny rente til januar. For vil de ændre på deres lån, så skal de gøre det senest 31. oktober.

Frist for tusindvis af flekslånere på torsdag den 31. oktober

Tager vi et kig på de kunder i Arbejdernes Landsbank, som har et flekslån hos Totalkredit og som skal have rentetilpasset deres flekslån til januar, så har næsten halvdelen et F1-lån, mens ca. 40 pct. har et F3- og F5-lån. De kan inden 31. oktober vælge, om de ønsker at foretage et såkaldt profilskifte fra fx F1 til F5, eller om de helt vil indfri lånet og omlægge til fx fast rente. Foretager man sig ingenting, så fortsætter man med det lån, man har i forvejen.

Udsigt til massiv rentebesparelse – især for eksisterende F3- og F5-lånere

Eksisterende F3- og F5-lånere, som har planer om at fortsætte med et F3- eller F5-lån og skal rentetilpasse til januar, har udsigt til massiv besparelse. De fik nemlig sidst fastsat deres rente for 3 og 5 år siden, hvor renteniveauet var i den lave ende, men ikke så ultralavt som i dag. Eksisterende F1-lånere, der fortsætter med deres F1-lån, vil også kunne se frem til en mindre besparelse.

Vi har følgende forventninger til, hvor flekslånene lander ved den kommende auktion hos Totalkredit (inkl. kursskæring):

  • F1: (-0,3) – (-0,4) pct. (tidligere -0,14 pct.)
  • F3: (-0,3) – (-0,4) pct. (tidligere 0,08 pct.)
  • F5: (-0,15) – (-0,25) pct. (tidligere 0,59 pct.)

De endelige renter bliver først afgjort på auktion i november måned. Så flekslånerne må lægge champagnen på køl en måneds tid endnu og væbne sig med tålmodighed. Der er dog næppe tvivl om, at flekslånerne over en bred kam vil opleve en lavere rente, end de har været vant til. Spørgsmålet er mere, hvor meget det bliver til i denne omgang.

Hvis vi skæver til den seneste auktion i august måned, så blev alle renterekorder smadret, og der er grundlæggende ikke noget der tilsiger, at billedet skulle se markant anderledes ud denne gang, om end renterne siden er kravlet en smule op.

Overvej fast rente

Står man som boligejer med et F1-lån, kan man med fordel se mod det 30-årige fastforrentede 1 pct. lån, hvis man ønsker mere sikkerhed i form af fast rente. I 2019 er renten på 30-årige fastforrentede lån faldet fra 2 pct. til 1 pct. (og i perioder også været nede at hedde 0,5 pct.), mens F1-renten er faldet langt mindre over det seneste år.

Det betyder, at et F1-lån med afdrag med en restgæld på 1 mio. kr. kan omlægges til 1 pct. lånet med afdrag for ”blot” 110 kr.* ekstra om måneden efter skat (1. år) og et mindre afdrag på 470 kr.* om måneden. Og her er der taget højde for omkostningen ved en låneomlægning.

*Kilde: Arbejdernes Landsbank og Totalkredit. Omlægningen er beregnet med 29 års restløbetid. Restgæld er 1 mio. kr. Der er taget højde for omkostninger i forbindelse med omlægningen. Belåningsgrad 80 pct. Skat 25,6 pct. Afrundet.