Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
ZEW-tilliden til tysk økonomi forbedres i juni

ZEW-tilliden til tysk økonomi forbedres i juni

14. juni 2022
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal for tilliden til den tyske økonomi viser, at både vurderingen af den nuværende situation og forventningerne til fremtiden ser mindre pessimistiske ud i juni.

Det viser dagens ZEW-indeks, som består af de tyske finansielle aktørers vurdering af den nuværende økonomiske situation, som steg til -27,6 i juni fra -36,5 i maj. Dermed bryder dagens stigning de foregående tre måneder fald i tilliden. Stigningen blev endda større end konsensusforventningen på -31,0 ifølge Bloomberg.

Den del af ZEW-indekset, som afspejler vurderingen af den økonomiske udvikling i Tyskland i de kommende seks måneder, steg for anden måned i træk til -28,0 i maj fra -34,3 i måneden før. Stigning blev dog mindre end konsensusforventningen på -26,8 ifølge Bloomberg

Det luner en smule, at tilliden til den nuværende tysk økonomi så vel som forventningerne til fremtiden ser mindre pessimistiske ud her i juni. Trods fremgangen ligger tilliden til tysk økonomi fortsat underdrejet. Det er især følgevirkningerne af Ruslands invasion af Ukraine, med stigende energi- og råvarepriser, der forsat spreder usikkerhed og presser den energitunge tysk økonomi.

Set med danske briller er der grund til forsigtig dansk optimisme, når der er fremgang at spore i tilliden til tysk økonomi, selvom tilliden fortsat ligger i negativ territorium. Tyskland er vores næststørste eksportmarked efter USA. Så når tysk økonomi ligger underdrejet, smitter det også af på Danmark. Eksporten til vores naboer mod syd beskæftiger i omegnen af 115.000 danske jobs, og samtidig vil en tilbagegang i væksten i Tyskland holde den samlede europæisk økonomi i snor.

ZEW-erhvervstillidsindikatoren er udarbejdet af organisationen Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW) og afspejler vurderingen Tysklands økonomiske situation blandt op til 350 eksperter fra banker, forsikringsselskaber og finansielle afdelinger i udvalgte virksomheder.