Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Lidt mildere inflationstal end ventet i USA

Lidt mildere inflationstal end ventet i USA

30. juni 2022
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal viser, at inflationen i USA lød på 6,3% i maj, hvilket er det samme som i april. Det er opgjort ved PCE-inflationen, som er den amerikanske centralbanks foretrukne inflationsmål. Der ventet en lille stigning i inflationen til 6,4%.

Også kerneinflationen overrasker en smule til den milde side. Kerneinflationen falder til 4,7% i maj fra 4,9% i april. Der var ventet 4,6%.

Det her er en smule mildere inflationstal end ventet. Det ændrer dog ikke ved, at inflationen stadig er meget høj, og at den amerikanske centralbank vil blive ved med at hæve renten for at tæmme inflationen. Der er i denne tid de kraftigste stigninger i forbrugerpriserne i mere end 40 år, og samtidig har ledigheden ramt det laveste i mere end 50 år. Tidligere på måneden smed den amerikanske centralbank den største renteforhøjelse i 28 år på bordet, og der er meget mere i vente. Om mindre end en måned vil de igen åbne for posen med renteforhøjelser.

Den høje inflation har sat gang i den amerikanske centralbank om at stramme pengepolitikken og hæve renten. For omtrent to uger siden hævede den amerikanske centralbank renten med 0,75 procentpoint, hvilket var den største renteforhøjelse siden 1994. Og når de i slutningen af juli hæver renten igen til næste rentemøde kan de gentage kunststykket. Renteforhøjelserne kommer lige nu som perler på en snor. Centralbanken begyndte at hæve renten i marts efterfulgt af maj og senest i juni.

Også danske boligejere har mærket presset fra den højere inflation og de stigende renter i USA. Særligt de fastforrentede lån er påvirkede, hvor den høje inflation i USA har sparket gang i rentestigningerne. Renten på et fastforrentet lån lyder i dag på mere end 4%. Vi skal ikke længere tilbage end til årsskiftet, hvor renten hed 2%. Og yderligere et år tilbage i 2021 var renten helt nede i 0,5%. Der er derfor alt mulig god grund til som dansk boligejer at kaste opmærksomheden over mod USA og amerikansk inflation.