Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Eurozonens samlede PMI falder i januar, men fremstillingsindustrien overrasker positivt med en stigning

Eurozonens samlede PMI falder i januar, men fremstillingsindustrien overrasker positivt med en stigning

24. januar 2022
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal for PMI fra IHS Markit viser, at erhvervstilliden i eurozonen faldt i januar. De foreløbige tal for det samlede PMI-indeks falder til 52,4 i januar fra 53,3 i december. Markedsforventningen var ifølge Bloomberg på 52,6, og erhvervstilliden er derfor som konsensus havde forventet.

Trods dagens fald holder PMI indekset sig stadig et godt stykke over 50 og udtrykker økonomisk fremgang i forhold til måneden før, men altså i et noget lavere tempo end i foregående måneder. Samtidig er det værd at bemærke, at erhvervstilliden i euroområdet fortsat er betydeligt højere end før coronakrisen. PMI var i februar 2020 på 51,6.

Det er især erhvervstilliden blandt servicevirksomhederne, der faldt i januar til 51,2 fra 53,1 i december og overrasker på den negative side i forhold til konsensusforventningen ifølge Bloomberg på 52,0. Omvendt steg erhvervstilliden i fremstillingsindustrien til 59,0 fra 58,0 i måneden før og overrasker positivt, da Bloombergs konsensusforventning her var et fald til 57,5.

Erhvervstilliden i eurozonen kan bedst beskrives som lunken i øjeblikket. I de seneste 5 ud af 6 måneder er erhvervstilliden faldet i euroområdet, og den køligere tillid skal ses i sammenhæng med, at vinterens høje coronasmitte og -restriktioner har bredt sig på tværs af Europa og bider i de europæiske økonomier. Det er i dagens tal positivt, at erhvervstilliden i fremstillingsindustrien igen begynder at stige på trods af den nuværende coronasituation og de aktuelt mærkbare højere omkostninger forbundet med produktionen som følge af globale flaskehalse samt højere energi- og råvarepriser, som i øjeblikket spænder ben for virksomhederne.

Økonomierne i eurozonen har været i pæn fremgang frem til 3. kvartal 2021, hvor vi senest har tal for udviklingen i BNP, men dagens PMI-tal peger på, at udviklingen kan ske i et noget køligere tempo her i vintermånederne. Inden vi igen kan se frem mod varmere og lysere tider, også for den økonomiske udvikling.

Fortsat europæiske genopretning er vigtigt for de danske eksportmuligheder. Mere end 50% af den danske eksport går til EU og beskæftiger mere end 450.000 danske jobs. Det er vores forventning, at dansk eksport kommer til at vinde styrke i takt med, at europæisk økonomi langsomt kommer på fode igen efter vinterens coronabølge med den seneste nye coronavariant, Omikron.

PMI er et udtryk for den økonomiske aktivitet givet ved erhvervstilliden hos indkøbschefernes vurdering af den økonomiske situation. En værdi over 50 indikerer økonomisk fremgang i forhold til måneden før, mens en værdi under 50 er en indikation om tilbagegang. Det er dog alene indikationer om den økonomiske aktivitet.