Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
263.000 nye jobs i USA

263.000 nye jobs i USA

7. oktober 2022
Gå til nyhedsoversigt

Beskæftigelsen i USA steg med 263.000 personer udenfor landbruget i september. Det er mere end de forventede 255.000. Selvom tempoet er droslet ned, så ændrer det imidlertid ikke ved, at beskæftigelsen er steget 21 måneder i træk.

Ledigheden falder samtidig til 3,5%. Dermed ligger ledigheden fortsat på de 3,5%, som både definerer ledigheden før coronakrisen og det laveste siden 1969. I begyndelsen af coronakrisen ramte ledigheden 14,7%.

Stædigt og stabilt bliver der ved med at komme flere i arbejde i USA. Det sker i et langsommere tempo, men fremgangen er til stede. Og tiden taget i betragtning er det dybt imponerende. Inflationen bider stenhårdt på amerikanernes pengepung, og pengepolitikken strammes kraftigt med renteforhøjelser.

Lønningerne er steget 5,0% i forhold til for et år siden. Det er som markederne havde forventet. Lønningerne tiltrækker i øjeblikket ekstra stor opmærksomhed, da den høje inflation er et stort omdrejningspunkt. Et tiltagende lønpres kan puste til den i forvejen høje inflation. Den aktuelle lønvækst er til den klart høje side, og det er med til at lægge pres på den amerikanske centralbank, som allerede har indledt en massiv stribe af renteforhøjelser for at dæmpe inflationen.

Med fortsat jobvækst, lav ledighed og mærkbare lønstigninger er der lagt i kakkelovnen til fortsatte renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank. Tempoet skal kort og godt tages yderligere ud af økonomien med renteforhøjelser, som i sidste ende vil bremse den galoperende inflation. På de tre seneste rentemøder i centralbanken er renten hver gang blevet hævet med 0,75 procentpoint, som hver især er den største renteforhøjelse siden 1994. Og de er ikke færdige med at hæve renten endnu. Til november vil vi blive præsenteret for den næste renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank, som med al forventning bliver i samme størrelsesorden.

Dagens tal påvirker også Danmark og danskerne gennem flere kanaler. Fremgangen i amerikansk økonomi er positivt for dansk eksport, som er vokset til USA og beskæftiger omkring 100.000 danske arbejdspladser i dag. Så når der er fremgang i USA, smitter det positivt af på Danmark.

De danske boligejere har også god grund til at rette blikket mod USA. De massive renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank spiller en ikke uvæsentlig rolle for den renteudvikling vi oplever herhjemme. Renten på et fastforrentet lån ligger i dag på 5%, hvor den blot lå på 2% ved årsskiftet. For yderligere et år tilbage var renten helt nede i 0,5%.