Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Erhvervstilliden i eurozonen skuffer - PMI falder i december til laveste niveau siden marts i år

Erhvervstilliden i eurozonen skuffer - PMI falder i december til laveste niveau siden marts i år

16. december 2021
Gå til nyhedsoversigt

Nye PMI-tal fra IHS Markit viser, at erhvervstilliden i eurozonen faldt i december. De foreløbige tal for det samlede PMI-indeks falder til 53,4 i december fra 55,4 i november. Markedsforventningen var på 54,4, og erhvervstilliden skuffer derfor noget med dagens tal. Vi skal dog huske på, at værdien fortsat er et pænt stykke over 50 og udtrykker fortsat økonomisk fremgang i forhold til måneden før, men altså i et noget lavere tempo end tidligere på året. Samtidig er det værd at bemærke, at erhvervstilliden i euroområdet fortsat er betydeligt højere end før coronakrisen. PMI var i februar 2020 på 51,6.

Det er især erhvervstilliden blandt servicevirksomhederne, der faldt i december til 53,3 fra 55,9 i november og overrasker på den negative side i forhold til konsensusforventningen på 54,3. Erhvervstilliden i fremstillingsindustrien faldt mere beskeden til 58,0 fra 58,4 måneden før.

I de seneste 4 ud af 5 måneder er erhvervstilliden faldet i euroområdet. Det er sket ovenpå det markante boost af erhvervstilliden, der udviklede sig i takt med, at genåbningen og udrulning af vaccinerne spredte optimisme på tværs af Europa. Det var derfor forventet, at tempoet ville blive sat en anelse ned. Økonomierne er fortsat på vej frem i euroområdet, det fremgår også af de seneste BNP-tal for eurozonen med en pæn vækst på 2,2% i 3. kvartal, men dagens PMI-tal peger på, at væksten kan ske i et lidt køligere tempo fremadrettet.

Dagens dyk i erhvervstilliden i eurozonen bærer præg af frygt for en tiltagende coronabølge i Europa og særligt i Tyskland, hvor PMI faldt betydeligt i december til 50,0 fra 52,2 i november. Hertil kommer de aktuelt mærkbare højere omkostninger forbundet med produktionen som følge af globale flaskehalse samt højere energi- og råvarepriser, som kan komme til at dæmpe erhvervstilliden yderligere i de kommende måneder.

PMI er et udtryk for den økonomiske aktivitet givet ved erhvervstilliden hos indkøbschefernes vurdering af den økonomiske situation. En værdi over 50 indikerer økonomisk fremgang i forhold til måneden før, mens en værdi under 50 er en indikation om tilbagegang. Det er dog alene indikationer om den økonomiske aktivitet.

Fortsat europæiske genopretning er vigtigt for de danske eksportmuligheder. Mere end 50% af den danske eksport går til EU og beskæftiger mere end 450.000 danske jobs. Det er vores forventning, at dansk eksport kommer til at vinde styrke i takt med, at europæisk økonomi langsomt kommer på fode igen, men den nye coronavariant, Omikron, er en stor joker i de forventninger.