Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
916.000 flere jobs i USA i marts - højeste jobvækst i 7 måneder

916.000 flere jobs i USA i marts - højeste jobvækst i 7 måneder

2. april 2021
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra USA viser, at beskæftigelsen udenfor landbruget steg med 916.000 i marts. Dermed stiger beskæftigelsen med det højeste i 7 måneder. Der var op til dagens jobrapport ventet en fremgang i marts på 660.000, så der er derved tale om en markant positiv overraskelse fra jobskabelsen i USA. Beskæftigelsen har nu peget op i tre måneder i træk.

Der er skabt mere end 1,6 mio. jobs i den amerikanske økonomi de seneste tre måneder. Det er ret imponerende, og det tegner et klart billede af, at USA godt og grundigt er i gang med at lægge coronakrisen bag sig. Vækstbetingelserne er enormt stærke, hvor finanspolitikken viser store muskler, og pengepolitikken understøtter genopretningen. Det kommer uden tvivl til at sparke yderligere gang i amerikansk økonomi, som suppleres yderligere en vaccineudrulning med imponerende fart på. Vi kan med ro i stemmen sige, at den amerikanske vækst bliver imponerende i år.

I begyndelsen af krisen dykkede beskæftigelsen med mere end 22 mio. i marts og april sidste år. Siden fulgte syv måneder med beskæftigelsesfremgang på samlet set 12,6 mio., som blev afbrudt i december. Nu er beskæftigelsen så igen steget de seneste tre måneder, hvilket bringer det aktuelle hul i beskæftigelsen på samlet set 8,4 mio. sammenlignet med tiden før krisen.

Også for arbejdsløshedsprocenten er retningen god, hvor der bliver gnavet måned for måned. I marts falder arbejdsløsheden til 6,0% mod februars 6,2%. Arbejdsløsheden toppede i april med 14,7% og efter et kraftigt fald, har arbejdsløshedsprocenten ligget mellem 6% og 7% i et halvt års tid nu. Men det er meget tæt på at være et overstået kapitel, og falder med stor sandsynlighed under de 6% indenfor meget nær fremtid. Med et privatforbrug, som står for omkring 70% af den amerikanske økonomi, så er det ekstremt vigtigt at få bugt med den forhøjede arbejdsløshed, som coronakrisen har skabt. Det er også på vej, men der kommer til at gå en rum tid endnu, før niveauet er tilbage fra før krisen. Inden krisen var arbejdsløsheden den laveste i 50 år med 3,5%.

Set med danske briller er vi som eksportland blevet mere direkte afhængige af USA end tidligere og skal isoleret set glæde os over udsigterne til fornyet fremgang på den anden side af Atlanten. Den danske eksport til USA er braget op, som læner sig op ad at være vores største eksportmarked. Eksporten til USA beskæftiger omkring 90.000 danske arbejdspladser.