Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
385.000 nye arbejdsløse i USA - laveste siden krisens start

385.000 nye arbejdsløse i USA - laveste siden krisens start

3. juni 2021
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra den amerikanske økonomi viser 385.000 amerikanere i sidste uge meldte sig i arbejdsløshedskøen. Selvom det i sig selv er et voldsomt tal, så bød sidste uge på det laveste antal arbejdsløshedstilmeldinger i USA, siden coronakrisen begyndte. Der var ventet 387.000, så tallet rammer stort set plet på forventningen.

I begyndelsen af krisen sidste år nåede antallet op på næsten 7 mio. om ugen. Før coronakrisen ramte, lød det ugentlige antal tilmeldinger til arbejdsløshed på omkring 200-250.000 personer om ugen.

Amerikansk økonomi nærmer sig uge efter uge mere normale tilstande. Arbejdsløshedstilmeldingerne drøner ned og er aktuelt på sit laveste siden krisens start. Selvom tallet endnu er ganske højt, så stiger arbejdsløsheden ikke, eftersom strømmen på det amerikanske arbejdsmarked er høj i begge retninger. Det er således beskæftigelsesfremgang og ikke tilbagegang, der tegner billedet.

Væksten i USA bliver imponerende i år, hvor økonomien banker frem under genopretningen hjulpet på vej af massive finanspolitiske kræfter, gode rammebetingelser fra centralbanken og en hastigt bevægende vaccineudrulning. USA kommer til at sætte både eurozonen og Danmark vækstmæssigt helt til vægs.

I tillæg til den ordinære ordning er der under coronakrisen etableret særlige ordninger, hvor Pandemic Unemployment Assistance (PUA) tegner sig for mange ledighedstilmeldinger også. Her har antallet de seneste uger været under 100.000, hvilket ikke er set så lav siden ordningen blev etableret i begyndelsen af krisen. Den særlige arbejdsløshedsordning toppede sidste forår med over 1,3 mio. på en enkelt uge.

I morgen lander beskæftigelsesrapporten, og meget skal gå galt, hvis vi ikke præsenteres for den femte måned i træk med stigning. Det er ventet, at maj bød på jobfremgang på godt 650.000. Samtidig ligger det i kortene, at vi vil se arbejdsløshedsprocenten gå under 6% for første gang siden marts sidste år.

Beskæftigelsen er 8,2 mio. lavere i forhold til inden krisen. I begyndelsen dykkede beskæftigelsen med mere end 22 mio. på blot to måneder. Siden er beskæftigelsen steget med godt 14. mio., hvor den er steget i samtlige måneder med undtagelse af i december. I dag er også offentliggjort de tidligere beskæftigelsestal med ADP-rapporten, som viser fremgang på 978.000 mod ventet 650.000. Det er en ganske fin opvarmning til morgendagens beskæftigelsestal.

For Danmark er amerikanske økonomi blevet mere vigtig med årene. Den danske eksport til USA er braget frem, og i omegnen af 90.000 danske arbejdspladser er i dag tilknyttet eksporten til USA. Når det går godt på den anden side af Atlanten, smitter det også af herhjemme.