Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
210.000 nye jobs i USA

210.000 nye jobs i USA

3. december 2021
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra USA viser, at beskæftigelsen udenfor landbruget steg 210.000 i november. Der var ventet 550.000, så beskæftigelsesfremgangen i november er derfor til den negative side. De to foregående måneder opjusteres omvendt med 82.000, hvilket afbøder for lidt af skuffelsen.

I 11 ud af 11 måneder er beskæftigelsen steget i USA i år, og selvom beskæftigelsesfremgangen kun er den halve af det ventede i november, så går det standhaftigt og stabilt fremad. Fremgangen har sammen med den højeste inflation i 30 år tilføjet benzin til den amerikanske centralbanks tilbagetrækning, som for alvor begyndte i november. Centralbanken har bestemt noget at have tilbagetrækningen i, og det eroderes ikke af et lidt skuffende beskæftigelsestal for november alene.

Der er gennem årets første 11 måneder i 2021 kommet 6,1 mio. flere i beskæftigelse. Det betyder, at der for første gang nu er under 4 mio. til at lukke hullet til før coronakrisen. Da det så værst ud foråret 2020 og coronakrisen buldrede på sit højeste, var beskæftigelsen sendt ned med 22,4 mio. færre amerikanere.

Omvendt overrasker arbejdsløsheden positivt. Arbejdsløsheden falder til 4,2% fra 4,5% for en måned siden. I foråret 2020 steg arbejdsløsheden kortvarigt til 14,7%. Før krisen lød den på 3,5%, hvilket var det laveste i 50 år.

For en måned siden tog den amerikanske centralbank, FED, et stort skridt i tilbagerulningen af sin lempelige pengepolitik, hvor de lancerede en plan ud for neddrosling i opkøbene (tapering). Neddroslingen begyndte i november i første omgang med en reduktion på 15 mia. dollars og fra december med yderligere 15 mia. Herefter er planen at reducere yderligere med 15 mia. om måned for måned, så man er færdig til sommer. FED åbnede dog samtidig en stor dør for, at reduktionen løbende kan justeres. Og det er sidenhen også blevet italesat, at neddroslingen kan blive hurtigere, og det billede synes dagens tal kun at male tykkere.

Kommer neddroslingen fra den amerikanske centralbank til at gå hurtigere end aktuelt annonceret, vil det også rykke fremtidige renteforhøjelser tættere på. Markedet har da også skruet op for deres forventninger til renteforhøjelser og ser 2-3 renteforhøjelser til næste år. Det er noget, som vi er enige i, hvor vi som 2 renteforhøjelser til næste år.

Set med danske briller er det positivt, at der går stabilt fremad med pæn beskæftigelsesfremgang i USA. Den danske eksport til USA beskæftiger i omegnen af 100.000 danske arbejdspladser. Så når det går godt på den anden side af Atlanten, har det bestemt også et potentiale for at smitte positivt af herhjemme.