Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Uændret men lavt humør hos de tyske virksomheder

Uændret men lavt humør hos de tyske virksomheder

25. oktober 2019
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal for IFO-indekset, der måler de tyske virksomheders vurdering af forretningssituationen, viser at de tyske virksomheder ikke er blevet i hverken bedre eller dårligere humør den sidste måned. Det skyldes at virksomhederne er blevet mere positive på fremtiden, men mere pessimistiske omkring den nuværende.

IFO-indekset var uændret på fra 94,6. IFO-indekset er derfor meget på linje med gårsdagens PMI tal, men er alligevel interessant, da det dækker flere virksomheder end PMI-indekset, og de to indeks behøver derfor ikke være enige.

Indekset for den nuværende situation faldt fra 98,5 til 97.8, og det bekræfter vores frygt for at Tyskland befinder sig i en teknisk recession.

Virksomhedernes vurdering af situationen om 6 måneder steg fra 90,8 til 91,5. Selvom der tale om en stigning skal det understreges at indekset er på et lavt niveau. Det er der desværre rigtig mange gode grunde til da den globale usikkerhed er høj. Faldet i IFO indekset skyldes derfor blandt andet at den tyske industri i høj grad er afhængig af eksport, og særligt eksporten har det svært af flere årsager; afmatningen i global vækst, handelskrigen og brexit er alle med til at gøre livet surt for den tyske industri.

Kan smitte af på den danske eksport

Det er naturligvis dårlig nyt for dansk økonomi, når aktiviteten på vores største eksportmarked viser tegn på afmatning. Eksporten er nemlig en væsentlig vækstmotor i dansk økonomi. Tyskland er Danmarks største handelspartner, og 110.000 danske jobs er knyttet til den tyske eksport.

Selvom opsvinget herhjemme gennemgående er robust, og indtil videre ikke har ladet sig tynge synderligt af den globale usikkerhed, så vil det på sigt blive svært at bibeholde væksten, hvis det kun er de danske forbrugere, der driver efterspørgslen.

Vi tror, at den danske eksport får svært ved at fortsætte de gode takter, hvis ikke vores største samhandelsparter får mere medvind til økonomien de kommende måneder.