Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
To væsentlige signalændringer fra ECB

To væsentlige signalændringer fra ECB

26. juli 2019
Gå til nyhedsoversigt

ECB signalerer lempelse af pengepolitikken

ECB har nu officielt meldt ud, at lempelse af pengepolitikken kan være på vej. På deres rentemøde besluttede de to væsentlige ændringer i signalerne om fremtiden:

  • Nu skriver de, at de pengepolitiske renter vil være som i dag, eller lavere, mindst frem til udgangen af første halvår 2020. ”Eller lavere” er nyt i forhold til pressemeddelelsen efter rentemødet i juni.
  • Desuden skriver ECB, at diverse arbejdsgrupper nu bliver sat i gang med at undersøge konkrete muligheder for at lempe pengepolitikken, herunder en genoptagelse af QE-obligationsopkøbene og tiltag, så eurozonens banker undgår at blive straffet på deres overskudslikviditet, hvis/når ECB sænker indlånsrenten fra de nuværende -0,40 pct.

Mest sandsynligt er det, at eventuelle pengepolitiske lempelser besluttes på ECB’s næste rentemøde 12. september.

De umiddelbare rentefald i kølvandet på ECB’s udmeldinger blev dog neutraliseret af overraskende stærke tal fra USA for industriens ordreindgang.

På pressekonferencen begrundede Draghi signalændringen med, at de økonomiske udsigter bliver stadig værre, især indenfor industrien og i de industritunge lande (som Tyskland), hvortil kommer, at inflationen fortsat er for lav. ECB’s tidligere forventninger om tiltagende væksttempo i andet halvår ser ud til at skride, sagde Draghi, og inflationen vil formentlig forblive for lav, fordi gennemslaget fra stigende lønninger til inflationen er langsommere end forventet af ECB. Draghi sagde direkte, at den nuværende lave inflation ”ikke kan accepteres”, og det er et meget direkte varsel om, at ECB lemper pengepolitikken den 12. september.

Herefter er det op til fri fortolkning, hvordan den pengepolitiske lempelse udformes. Draghi gled af på spørgsmål derom, men henviste til, hvad arbejdsgrupperne kommer frem til de kommende uger. Men ét er sikkert: Pengepolitikken vil blive lempet, så stærkt som ECB har meldt ud.

 

Om det så hjælper på væksten og inflationen, kan man være skeptisk omkring…