Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation

Lavere aktivitet i euroområdet risikerer at smitte af på Danmark

23. september 2019
Gå til nyhedsoversigt

De europæiske virksomheder er blevet mindre positive. PMI, indekset der måler virksomhedernes syn på aktiviteten i økonomien, faldt fra 51,9 i august til 50,4 i september.

Den lavere aktivitet skyldes at både servicesektoren og industrien vurderer at den økonomiske aktivitet er lavere end tidligere. Da PMI er en af de tidlige indikatorer på den økonomiske situation, er dagens tal særdeles interessante. Tallene vidner nemlig om en opbremsning i væksten i euroområdet.

Det er naturligvis dårlig nyt for dansk økonomi, når aktiviteten i nogle af vores største samhandelslande viser tegn på afmatning. Eksporten er nemlig en væsentlig vækstmotor i dansk økonomi, og selvom opsvinget herhjemme gennemgående er robust, og indtil videre ikke har ladet sig tynge synderligt af den globale usikkerhed, så vil det på sigt blive svært at bibeholde væksten, hvis det kun er de danske forbrugere der driver efterspørgslen.

Vi tror nemlig ikke at den danske eksport kan fortsætte de gode takter, hvis ikke vores største samhandelspartnere får mere medvind til økonomien de kommende måneder. Spørger man de tyske og franske virksomheder er der desværre ikke udsigt til en snarlig bedring. virksomhederne oplever nemlig at antallet af nye ordre ikke stiger som tidligere i Frankrig. mens antallet af nye ordre er direkte faldende i Tyskland- nye ordre har historisk været en god indikator på den fremtidige aktivitet.

Den internationale uro påvirker industriens tro på fremtiden

Både i Tyskland og Frankrig viste PMI for servicesektoren mærkbare fald, og det samlede PMI for servicesektoren i Euroområdet faldt fra 53,5 i august til 52 i september. Det er bekymrende da væksten i Euroområdet langt hen ad vejen er drevet af indenlandsk efterspørgsel.

Også i industrien er aktiviteten faldet. I den tyske industri tog PMI endnu et hug nedad til 41,4 fra 43,5 hvilket indikerer en nedgang i aktiviteten i den tyske industri. Aktiviteten er derved på det laveste niveau siden sommeren 2009.  Den tyske fremstillingsindustri har oplevet faldende aktivitet siden december 2017, og dagens tal fortsætter derved en kedelig tendens.

Den tyske industri er i høj grad afhængig af eksport og de underliggende årsager til virksomhedernes dårlige humør er mange; afmatningen i global vækst, handelskrigen, droneangreb på oliefabrikker i Saudi-Arabien og brexit er alle med til at gøre livet svære for den tyske industri.