Største renteforhøjelse fra FED i 28 år

Inflationen er stukket af, og den skal tæmmes. Fed vil derfor blive ved med at stramme pengepolitikken.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
ECB fastholder renten – holder døren pivåben for fortsat lave renter for danske boligejere

Den amerikanske centralbank hæver renten med 0,75 procentpoint. Det er den største ren­te­for­hø­jel­se siden 1994. Renten lyder nu på 1,50%-1,75%. Dagens ren­te­for­hø­jel­se kommer i forlængelse af en ren­te­for­hø­jel­se på 0,50 procentpoint i maj og 0,25 procentpoint i marts.

Den amerikanske centralbank smider største ren­te­for­hø­jel­se i næsten tre årtier på bordet. Inflationen er stukket af, og den skal tæmmes. Vi kommer til at se meget mere til den amerikanske centralbank, hvor de vil blive ved med at stramme pen­gepo­li­tik­ken. Ren­te­for­hø­jel­ser­ne vil blive ved med at komme som perler på en snor. Det er det meget klare signal efter dagens rentemøde.

Ifølge det såkaldte dot-plot, er der meget mere under opsejling. Dot-plottet viser medlemmernes forventninger til, hvor renten er i fremtiden. Me­di­an­for­vent­nin­gen ligger på, at renten skal op på yderligere med 1,75 procentpoint alene i år. Det svarer til 7 ren­te­for­hø­jel­se á 0,25 procentpoint. Men man kan altså vælge at tage flere i samme omgang, ligesom man har gjort det med dagens rentemøde. Renten kommer yderligere lidt op i 2023, hvor den topper for at falde, ifølge medlemmerne. Det er dog en lidt splittet centralbank, så punkterne skal tages med et gran salt, men retningen er meget klar.

Inflationen er steget til over 8%. Det er de kraftigste prisstigninger for de amerikanske forbrugere i mere end 40 år. Samtidig har ledigheden ramt det laveste i 50 år efter flere og flere amerikanere er kommet i arbejde med uafbrudt be­skæf­ti­gel­ses­frem­gang i 17 måneder i træk. Den høje fart i amerikansk økonomi med høj inflation skal kort og godt tæmmes, hvor ren­te­for­hø­jel­ser­ne fra Fed er et af redskaberne.

Danske boligejere har god grund til at kaste lidt opmærksomhed på ren­te­for­hø­jel­ser­ne i USA. De højere amerikanske renter smitter af på de danske, og det har boligejerne allerede mærket i mærkbar grad. Renten på et fastforrentet lån er steget betragteligt og lyder i dag på tæt på 5%. Ved årsskiftet var det 2% og yderligere et år tilbage helt nede i 0,5%. Det er en massiv ren­testig­nin­gen, som giver modvind til boligmarkedet. På positivsiden stiller det dog visse eksisterende boligejere med fastforrentede lån i en position, hvor de kan skære af restgælden.

Relaterede artikler