Højeste inflation i USA siden 1982

Allerede i næste uge vil vi se den amerikanske centralbank svare igen overfor den ekstremt høje inflation. Vi forventer de hæver renten med 50 bp.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
FED holder sig i ro og ser tiden an

Nye tal fra USA viser, at de amerikanske for­bru­ger­pri­ser skyder med højeste fart siden 1982. Det viser PCE-inflationen, som lander på 6,6% i marts (før: april), hvilket er det højeste siden 1982. Der var ventet en stigning til 6,7% i dag, så tallet er en anelse lavere end ventet. Ikke desto mindre er det en stigning i forhold til februar, hvor inflationen lød på 6,3%.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen trækker sig en anelse i marts og ender på 5,2% mod 5,4% i februar. Ker­ne­in­f­la­tio­nen er dog fortsat enormt høj, og der var i forvejen ventet et mindre fald.

Forbavsende høje inflationstal sætter scenen i den her tid. Og dagens tal fra USA er absolut ingen undtagelse, som viser højeste inflation i 40 år. Den amerikanske økonomi har det solidt med 15 måneders uafbrudt be­skæf­ti­gel­ses­frem­gang. Sammen med den højeste inflation i fire årtier lægger det et kæmpemæssigt pres på den amerikanske centralbank for at hæve renten. Det pres har centralbanken så sandelig også grebet nu, og vi kommer derfor til se en lang stribe af ren­te­for­hø­jel­ser i år.

Allerede i næste uge vil vi se den amerikanske centralbank svare igen overfor den ekstremt høje inflation. På onsdag er der rentemøde, og her venter vi, at centralbanken hæver renten med 0,50 procentpoint. I marts hævede den amerikanske centralbank renten for første gang på denne side af coronakrisen, hvor de sendte en ren­te­for­hø­jel­se på 0,25 procentpoint afsted. Foruden ren­te­for­hø­jel­sen i næste uge forventer vi yderligere seks ren­te­for­hø­jel­ser fra den amerikanske centralbank i år.

Også danske boligejere mærker udviklingen. De danske boligrenter er steget markant, hvor udsigten til en lang stribe af ren­te­for­hø­jel­ser fra den amerikanske centralbank smitter af på de danske renter, som er steget betragteligt. På et fastforrentet lån lyder renten i dag på omkring 3,5%, hvor det så sent som i december var nede i 1,5%. I begyndelsen af 2021 talte vi om en rente på blot 0,5%.

Relaterede artikler