FED hæver renten med 0,75 procentpoint for anden gang i træk

Inflationen er stukket af, og den skal tæmmes.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
ECB åbner døren for nye lempelser til december

Den amerikanske centralbank hæver renten med 0,75 procentpoint. Det er andet rentemøde i træk, at centralbanken sætter renten op med 0,75 procentpoint, som tangerer den største ren­te­for­hø­jel­se siden 1994. Renten lyder nu på 2,25%-2,50%. Dagens ren­te­for­hø­jel­se kommer i forlængelse af en ren­te­for­hø­jel­se på 0,75 procentpoint i juni, 0,50 procentpoint i maj og 0,25 procentpoint i marts. Således har Fed foreløbigt i år hævet renten med 2,25 procentpoint.

Den amerikanske centralbank kaster for anden måned i træk den største ren­te­for­hø­jel­se på bordet i næsten tre årtier. Inflationen er stukket af, og den skal tæmmes. Den amerikanske centralbank vil blive ved med at stramme pen­gepo­li­tik­ken, og vi vil se ren­te­for­hø­jel­ser­ne komme som perler på en snor. Det er det meget klare signal efter dagens rentemøde.

Inflationen er steget til lige over 9% i juni. Det er de kraftigste prisstigninger for de amerikanske forbrugere i mere end 40 år. Samtidig er ledigheden snublende tæt på at ramme det laveste i 50 år efter flere og flere amerikanere er kommet i arbejde med uafbrudt be­skæf­ti­gel­ses­frem­gang i 18 måneder i træk. Den høje fart i amerikansk økonomi med høj inflation skal kort og godt tæmmes, hvor ren­te­for­hø­jel­ser­ne fra Fed er et af redskaberne.

Danske boligejere har god grund til at kaste lidt opmærksomhed på ren­te­for­hø­jel­ser­ne i USA. De højere amerikanske renter smitter af på de danske, og det har boligejerne allerede mærket en del til. I første omgang har vi i år set de lange boligrenter på fastforrentede lån stige betragteligt, og på det seneste er turen komme til de korte boligrenter på de variabelt forrentede lån. F3 renten er senest kravlet over 1,5% og F5 renten er tæt på 2%. Mens de lange boligrenter i højere grad følger for­vent­nin­ger­ne til de pengepolitiske renter noget længere ude i fremtiden, så bliver de korte boligrenter i højere grad påvirket af forventninger til de pengepolitiske renter i den helt nære fremtid. Det er betydelige ren­testig­nin­ger, som giver modvind til boligmarkedet.

Relaterede artikler