Europæisk erhvervstillid lidt bedre end ventet

Indekset ligger fortsat under 50, hvilket indikerer tilbagegang i økonomien.

Danske virksomheder smider en del af pessimismen fra sig - men der er endnu langt til optimisme og glade dage

Nye tal viser, at er­hverv­stil­li­den i eurozonen i november er bedre end ventet og stiger for første gang siden april. Det fremgår af dagens PMI-tal, hvor det samlede indeks stiger til 47,8 i november fra 47,3 i oktober. Dagens tal trodser forventningen, da der derimod var ventet et fald til 47,0. Hos in­du­stri­virk­som­he­der­ne stiger er­hverv­stil­li­den til 47,3 i november fra 46,4. I ser­vi­ce­virk­som­he­der er er­hverv­stil­li­den uændret på 48,6.

Selvom er­hverv­stil­li­den er bedre end ventet, så er den ikke god. Indekset ligger fortsat under 50, hvilket indikerer tilbagegang i økonomien. Det er femte måned i træk under 50, og det er unægtelig skidt nyt. Mere og mere tyder på, at europæisk økonomi er på vej ind i en periode med økonomisk tilbagegang.

Europæisk erhvervstillid er bedre end ventet, men positiv er den bestemt ikke. Er­hverv­stil­li­den har været faldende gennem det seneste halve år og i øjeblikket forankret under 50, som indikerer en europæisk økonomi på vej mod tilbagegang. Den europæiske økonomi er udfordret og presset af rekordkraftig inflation, ren­testig­nin­ger og øget usikkerhed efter Ruslands invasion af Ukraine. Eurozonen er vores største sam­han­dels­mar­ked, og et tilbageslag vil også smitte af på den danske økonomi.

Inflationen i eurozonen her senest opgjort til 10,6%. Ker­ne­in­f­la­tio­nen ramte 5%, og det betyder, at det ikke kun er prisstigninger på fødevarer og energi, der trækker inflationen op, men derimod rammes europæerne af et bredere prispres. Det slår de europæiske forbrugere hårdt på købekraften.

Dagens tal har stor betydning den danske økonomi, hvor mere end 50% af den danske eksport går til den europæiske økonomi og beskæftiger op mod en halv million personer i Danmark. Med faldende erhvervstillid og rekordhøje prisstigninger, står den europæiske økonomi med risiko for et tilbageslag, som også vil ramme den danske eksport.

PMI er et udtryk for den økonomiske aktivitet givet ved er­hverv­stil­li­den hos ind­købs­che­fer­nes vurdering af den økonomiske situation. En værdi over 50 indikerer økonomisk fremgang i forhold til måneden før, mens en værdi under 50 er en indikation om tilbagegang. Det er dog alene indikationer om den økonomiske aktivitet.

Relaterede artikler