ECB fastholder rekordlav rente

Vi kommer til at se ECB i venteposition for en periode.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Biden kommer til at slås med senatet

Den europæiske centralbank, ECB, fastholder renten på de rekordlave -0,50%. ECB ændrer dybest set ikke en tomme på pen­gepo­li­tik­ken til rentemødet, og der er reelt kun meget lidt, som er ændret i pres­se­med­del­el­sen, hvor de slår mere fast, at opkøbene ventes afsluttet i 3. kvartal.

Fastholdelsen af den rekordlave rente var fuldt ud ventet. Alt andet havde da også været en gigantisk overraskelse. Vi kommer til at se ECB i venteposition for en periode og så senere på året begynde at skrue på renteknappen.

ECB står lige nu i et dilemma. Den høje inflation kører for fuld skrue, og det taler for en strammere pengepolitik og ren­te­for­hø­jel­ser. Inflationen ramte i marts det højeste i euroens levetid, hvor den lød på 7,5%. Vi skal helt tilbage til 1984 for at finde en tilsvarende høj inflation. Omvendt er usikkerheden stor med krigen i Ukraine, og de økonomiske ef­ter­virk­nin­ger svæver i det uvisse. Det vil unægtelig bide på den europæiske økonomi, og det taler for at vente med at stramme og hæve renten. Stabil inflation er imidlertid ECBs primære mandat, og ECB signalerer derfor også, at der er stramninger forude. Men samtidig udviser de også stor fleksibilitet med direkte adresse på krigen i Ukraine og den usikre fremtid som følge af det.

Vi ser først ECB hæve renten mod slutningen af året. For­vent­nin­ger­ne til ren­te­for­hø­jel­ser begynder imidlertid at tårne sig op, og det er også på sin plads med den høje inflation. Man ønsker dog ikke at knække det økonomiske momentum, som i forvejen er udfordret af usikkerheden med krigen i Ukraine og de højere energipriser. Og med energipriser som stor driver for inflationen vil man være tålmodig med at hæve renten.

Vi har set de danske boligrenter løfte sig markant, og de tiltagende forventninger til ren­te­for­hø­jel­ser fra ECB spiller en rolle i det. Særligt lån med variabel rente er påvirket af ECB’s renter. Boligejere med variabel rente som F3 og F5 står overfor et mærkbart løft i renterne over den kommende tid, hvis man står overfor ren­te­til­pas­ning. Her kan renterne ende på det højeste i 10 år. Også de fastforrentede lån er drønet i vejret, hvor renten i øjeblikket hedder 3%. For lidt mere end et år siden hed renten blot 0,5%.

Relaterede artikler