ECB hæver renten

Renten bliver fordoblet i dag, som sender den op i det højeste i mere end et årti.

ECB åbner døren for nye lempelser til december

Den europæiske centralbank, ECB, hæver renten med 0,75 procentpoint. Det betyder, at indlånsrenten nu hedder 1,50% mod 0,75% før rentemødet. Det er nu tredje rentemøde i træk, at ECB hæver renten, hvor den for blot tre måneder siden var i rekordlave -0,50%. I juli hævede ECB så renten for første gang i mere end 10 år, og siden har de i september og altså i dag præsenteret de kraftigste ren­te­for­hø­jel­ser siden 1999.

Ny historisk ren­te­for­hø­jel­se fra ECB. Renten bliver fordoblet i dag, som sender den op i det højeste i mere end et årti. ECB kommer med de her meget kraftige ren­te­for­hø­jel­ser for at få den høje inflation under kontrol, men inflationen er på ingen måde kontrolleret. Derfor vil vi se ECB med endnu flere ren­te­for­hø­jel­ser frem mod sommeren 2023, og den næste kommer til december.

I september var inflationen i eurozonen på 9,9% og ker­ne­in­f­la­tio­nen på næsten 5%. Det er de kraftigste prisstigninger i 40 år og langt over den pengepolitiske målsætning fra ECB om prisstabilitet på omkring 2%. Derfor er ECB tvunget til at hæve renten mærkbart for dæmpe efterspørgslen i økonomien, som vil trække inflationen ned igen. Ren­te­for­hø­jel­ser­ne bider på en i forvejen svækket europæisk økonomi, men centralbanken har meget klart signaleret, at man vil bekæmpe inflationen, selvom det gør vejen til en recession kortere.

Senere i dag vil Nationalbanken hæve renten. Med fast­kur­spo­li­tik­ken er de tvunget til at gå i fodsporene på ECB. Vi ser en marginalt overvejende sandsynlighed for, at Nationalbanken ikke nødvendigvis følger med en-til-en, men derimod smider en lidt mindre ren­te­for­hø­jel­se på bordet. Det skyldes, at kronen ligger til den stærke side, og en mindre ren­te­for­hø­jel­se vil give lidt lettelse til den styrkede krone. Dermed er det ikke umuligt, at Nationalbanken vil give lidt snor til ECB og nøjes med at hæve renten med 0,65 procentpoint.

Mange danskere mærker ren­te­for­hø­jel­ser­ne. Især for boligejere med variabel rente rammer det benhårdt på pengepungen. I sommers forsvandt de negative renter for boligejere med korteste rentebinding, og sidenhen er renterne skudt yderligere i vejret. Til nytår er der udsigt til et nyt slag med rentehammeren for titusindvis af boligejere, som står overfor ny ren­te­fast­sæt­tel­se. Det kan i mange tilfælde betyde adskillige tusinde kroner mere om måneden i renteudgifter. Samtidig har vi de seneste måneder også set renterne på danskeres indlån i bankerne være påvirket af renteændringer fra ECB og Nationalbanken, hvor de negative renter i dag er fortid.

Relaterede artikler