Genopretningen i europæisk økonomi går et gear op

Europæisk økonomi har indstillet kursen til at kæmpe sig tilbage på benene ovenpå coronakrisen.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Største fald i eksporten siden finanskrisen - men medicin dulmer slaget

Nye tal for er­hverv­stil­li­den i eurozonen peger på, at genopretningen er godt og grundigt i gang i den europæiske økonomi. PMI-indekset stiger i juni til 59,2 mod 57,1 i maj. Der var ventet 58,8, så er­hverv­stil­li­den overrasker klart til det positive. PMI er et udtryk for den økonomiske aktivitet givet ved er­hverv­stil­li­den hos ind­købs­che­fer­nes vurdering af den økonomiske situation. Især frem­stil­lings­in­du­stri­en viser igen stærke takter med PMI på 63,1, men også ser­vi­ce­sek­to­ren er så småt ved at komme retur med PMI på 58.

Det er fjerde måned i træk, at indekset lander en værdi på over 50. En værdi over 50 er et udtryk for økonomisk fremgang i forhold til måneden før. En værdi under 50 er en indikation om tilbagegang i forhold til måneden før.

Det er dog alene indikationer om vækst, men vi taler aktuelt om PMI-tal, som ikke blot ligger over 50, men som ligger med en overlegen afstand til 50-grænsen. Der er med andre ord ingen tvivl overhovedet om den økonomiske retning.

Meget peger på, at genopretningen i den europæiske økonomi er gået et gear op. Europæisk økonomi har indstillet kursen til at kæmpe sig tilbage på benene ovenpå en coronakrise, som har været en hård omgang. Der er dog stadig et godt stykke vej til at ramme den økonomi, som herskede inden krisen, men det går i den helt rigtige retning og aktuelt med en aktuelt fornuftig fart. Det er der også massivt behov for, da eurozonens økonomi er skrumpet i fire ud af de seneste fem kvartaler. Og selvom faldet i 1. kvartal blev halveret i forhold til først antaget, så var økonomien i teknisk recession henover vinteren for anden gang på blot et år.

BNP i eurozonen faldt med -0,3% i 1. kvartal. Ved første of­fent­lig­gø­rel­se lød estimatet på -0,6%.

Ser vi på lande, så er der i dag også kommet tilsvarende tal for Tyskland og Frankrig. I Tyskland overrasker indekset positivt ved at stige til 60,4 fra 56,2 måneden før. Der var alene ventet en stigning til 57,6 og den bedre end ventede erhvervstillid kommer både fra positive overraskelser i frem­stil­lings­sek­to­ren og service. I Frankrig er billedet en anelse anderledes, hvor PMI skuffer med 57,1 mod ventet 59. Både frem­stil­lings­in­du­stri­en og service skuffer. Vi skal dog huske på, at der fortsat er tale om en værdi med overlegen afstand til de 50, så skuffelsen ændrer ikke på, at der er tale om genopretning.

De bedre takter fra genopretningen i den europæiske økonomi er også glædeligt set med danske briller. Mere end 50% af den danske eksport går til EU og beskæftiger mere end 450.000 danske jobs.

Relaterede artikler