Eurozonens økonomi skrumpede i 4. kvartal

2020 har ikke været et nemt år for Eurozonen.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Historisk tilbageslag til euroområdet

Friske tal fra Eurostat viser, at den økonomiske aktivitet i Eurozonen skrumpede med 0,7 procent i 4. kvartal. Der var forventet et fald på 0,9 procent, hvorfor BNP kommer lidt bedre ud end ventet. Faldet skal ses i lyset af, at man mange steder i Europa har skulle leve med restriktioner i løbet af kvartalet, hvilket har lagt en dæmper på den økonomiske aktivitet.

2020 har ikke været et nemt år for Eurozonen. I 2020 falder BNP med næsten 7 procent, hvilket er det største økonomiske tilbageslag Eurozonen har oplevet. På trods af en historisk tilbagegang i den europæiske økonomi, er det ikke alle, som er ramt lige hårdt. Ser vi mod PMI-indeksene, som måler virk­som­he­der­nes vurdering af den økonomiske situation, tegner der sig et meget klart billede af, at særligt ser­vi­ce­sek­to­ren har lidt under de økonomiske restriktioner.

Set med danske øjne er det bestemt ikke ligegyldigt, hvordan vores europæiske naboer klarer sig. Over halvdelen af den danske eksport går til EU, og europæiske eksport beskæftiger derved over 400.000 danske jobs. Det er jobs, som er afhængige af, at væksten vender tilbage til Europa. Den danske eksport er dog mindre konjunk­tur­føl­som, men er ikke immun overfor en lavere global efterspørgsel, hvorfor eksporten er en hovedpine for den danske genopretning.

Der er ingen tvivl om, at Eurozonen stadig står i en svær økonomisk tid, men der er lys for enden af tunnelen. Den Europæiske Kommission kæmper en brav kamp for at skaffe de nødvendige vacciner, og det er vores forventning, at man nok skal komme i mål. Derved er der udsigt til, at vi på sigt vil kunne vende tilbage til en nor­mal­si­tu­a­tion. De seneste ugers nyheder omkring manglende vac­ci­ne­le­ve­ran­cer samt virus­muta­tio­ner understreger dog samtidigt hvor skrøbelig situationen er.

Relaterede artikler